Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss

Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Abonner
05:41:00

Nyhetsstudio

SisteMest lest
I går, 17:10 - NTB

Svindeltrender å se opp for i sommer

– Spesielt tre svindeltrender gjelder nå, advarer Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

– Bruk sunn skepsis når noe virker for godt eller spesielt til å være sant, råder Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) i en pressemelding.

Stopp opp, tenk etter og still spørsmål, er det beste tipset fra anti-svindeleksperten Johannes Myhre Vallesverd.

Han advarer spesielt mot de følgende tre svindeltrendene i sommer: Spoofing av utenlandske numre, SMiShing og kontokapring i sosiale medier.

Spoofing av utenlandske numre

Teknikken går ut på at svindleren tyvlåner et nummer, som gjerne er utenlandsk, med mål om at du svarer telefonen og oppgir sensitiv informasjon som svindleren kan misbruke, ifølge Vallesverd.

SMiShing

I SMiShing prøver svindleren å skaffe informasjon den kan utnytte, via tekstmelding. For eksempel passord eller bankinformasjon, påpeker Vallesverd.

Svindleren kan utgi seg for å være en offentlig etat og si at du skal ringe, eller den kan be deg om å gå inn på en lenke kjapt for å unngå bot, ifølge ham.

Kontokapring i sosiale medier

Kontokapring går ut på å hacke brukerkontoer i sosiale medier. Atter er målet å få sensitiv informasjon som kan misbrukes, for eksempel til utpressing eller svindel, opplyser Vallesverd.

– Svindleren utgir seg for å være deg, og kan for eksempel late som om du har mistet bankkortet ditt og be vennen din om hjelp til å betale en regning.

Facebook, Tiktok, Instagram har råd for de som er hacket. opplyser Nkom i pressemeldingen.

Ifølge Økokrim ble nordmenn i fjor svindlet for over 2 milliarder kroner, meldte TV 2 onsdag.

I går, 11:03 - NTB

Rødt-lederens band trekker musikken fra Spotify i protest

Rødt-leder Marie Sneve Martinussens band Making Marks trekker musikken sin fra Spotify som følge av toppsjef Daniel Eks investeringer i våpenaksjer.

– Kommer innom bare for å si hei og død over musikk/våpenindustrien, skriver bandet på Facebook og erklærer at de trekker alle albumene sine fra strømmetjenesten.

Spotify-sjef Daniel Ek har fått omfattende kritikk for sin sentrale rolle i det tyske våpenselskapet Helsing. Selskapet som startet med utvikling av KI-programvare i forsvarssektoren, har utvidet virksomheten til å produsere droner, fly og ubåter. Selskapet har blitt svært lønnsomt på kort tid, mye på grunn av den anspente sikkerhetspolitiske situasjonen, skrev Financial Times tidligere i sommer.

– Det var allerede ille nok at Spotify mer eller mindre har ødelagt musikk og omdefinert det som bakgrunnsstøy for å tjene penger på det, skriver bandet. Men det siste strået var Eks våpeninvesteringer, fortsetter de.

Sneve Martinussen er bassist i bandet.

I går, 09:30 - NTB

Apple vil kjøpe rettighetene til Formel 1

Apple er i samtaler om å sikre seg de amerikanske rettighetene for Formel 1, ifølge Financial Times.

Dette kommer etter suksessen med den Apple-produserte filmen F1 med Brad Pitt.

Teknologigiganten planlegger å utfordre Disney-eide ESPN, som i dag innehar rettighetene, når de legges ut på anbud neste år. ESPN hadde en eksklusiv forhandlingsperiode til å fornye kontrakten, men den utløp uten en ny avtale.

Ifølge Reuters vil ESPN gi opp rettighetene etter 2025-sesongen.

Apple ønsker å styrke sin posisjon videre innenfor direktesendt sport, der de allerede har avtaler med Major League Baseball og Major League Soccer.

08. juli 2025, 23:56 - NTB

Amedia-aviser tilbake etter tekniske problemer

Flere Amedia-aviser var tirsdag kveld nede på grunn av tekniske problemer. Ved 0.30-tiden var feilen rettet. Det er ingen indikasjoner om et dataangrep, ifølge konsernet.

– Vi sliter fortsatt med litt ustabilitet, og driver fortsatt med feilsøking, sier kommunikasjonssjef Hallgeir Westrum i Amedia til NTB ved 0.30-tiden natt til onsdag.

Det var litt før midnatt at nettsidene flere Amedia-aviser måtte gå over i forenklet utgave etter en ustabilitet i systemet. Konsernet vet fortsatt ikke sikkert hva som forårsaket problemer.

– Det er ingen tegn eller noe indikasjon på at dette var grunnet et dataangrep, sier Westrum.

VG og Dagbladet omtalte saken først.

08. juli 2025, 11:13 - Redaksjonen

Altibox Carrier får ny eier

HitecVision går inn som 50 prosent eier i Altibox Carrier, som i dag er et heleid datterselskap av Lyse. Eierskapet blir organisert som en joint venture.

Altibox Carrier eier og opererer i dag flere strategiske fiberruter mellom Norge og Europa, inkludert sjøkablene NO-UK og Skagenfiber, samt landbasert infrastruktur fra Oslo til Stavanger. Kundebasen består av ledende globale aktører innen datasenter og skytjenester.

– Sammen skal vi videreutvikle selskapet til en ledende leverandør av høykapasitets fibernett for det globale markedet. Med HitecVision får vi en partner med sterk gjennomføringsevne og dokumentert erfaring innen både energi og digital infrastruktur, sier påtroppende konsernsjef i Lyse, Rosalie Poen, i en pressemelding.

Stavanger-selskapet planlegger å investere i både videreutvikling av eksisterende nett, bygging av nye strategiske ruter med forhåndssignerte kunder, samt oppkjøp av mindre og mellomstore fiberaktører i Norden.

08. juli 2025, 11:07 - Redaksjonen

Transtema blir driftsleverandør for NTE Telekom

Transtema Norge har signert en avtale med NTE Telekom for drift, leveranse og utbygging av selskapets bredbåndsinfrastruktur i Trøndelag.

Ordreverdien er foreløpig usikker siden avtaleperioden er løpende og uten volumforpliktelser, men konsernsjef i Transtema, Henning Sveder ser frem til samarbeidet.

Joar Pynten, leder leveranse i NTE Telekom, sier i en pressemelding at Transtema vil spille en viktig rolle i deres arbeid med bredbåndsinfrastrukturen.

07. juli 2025, 12:52 - NTB

Apple anker EU-bot på 500 millioner euro

Apple anker en kjempebot ilagt av EU og beskylder unionen for å påtvinge dem endringer som er «dårlige» for brukerne.

EU-kommisjonen ila Apple boten på 500 millioner euro i april for å ha hindret utviklere i «lede» kunder til andre steder enn App Store for å få tilgang til bedre tilbud, noe som er i strid med EUs regler for digital konkurranse.

– I dag har vi anket saken fordi vi mener at EU-kommisjonens avgjørelse – og den enestående boten – går langt utover det loven krever, sier Apple i en uttalelse mandag.

– Som anken får fram, pålegger kommisjonen oss hvordan vi skal drive butikken og påtvinger oss forretningsvilkår som er forvirrende for utviklere og dårlige for brukerne, heter det videre.

For å unngå nye, høye dagbøter kunngjorde Apple i juni endringer i betalingsreglene for App Store. Blant annet kan utviklere nå tilby ulike betalingsalternativer direkte til forbrukere i appene sine. Kommisjonen vurderer nå disse endringene.

07. juli 2025, 08:48 - Redaksjonen

Åpner nytt datasenter i Finland

Groq, en oppstartsbedrift innen kunstig intelligens og halvledere, sier mandag at de de har åpnet et nytt datasenter i Helsingfors, Finland.

Datasenteret blir åpnet i samarbeid med Equinix og blir støttet av Samsung og Cisco.

– Groq ønsker å dra nytte av den økende etterspørselen etter AI-tjenester i Europa, ettersom andre amerikanske firmaer også har økt investeringer i regionen. Norden er et spesielt populært sted for dataanleggene, ettersom regionen har enkel tilgang til fornybar energi og kjøligere klima, skriver CNBC.

04. juli 2025, 12:32 - Redaksjonen

Gravide får endelig digitalt helsekort neste år

Gravide får endelig et digitalt helsekort fra 2026. I dag må gravide ha med seg et A4-ark som fylles inn manuelt på alle helsekontrollene.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier ti l NRK at de har en klar og tydelig ambisjon om at de fra 2026 skal rulle ut det digitale helsekortet over hele landet.

Regjeringen startet i mai en utprøving av digitalt helsekort for gravide der 100 kvinner deltok.

På det fysiske helsekortet som man i dag må bære på seg til alle kontrollene hos lege, jordmor og sykehus, står all viktig informasjon om den gravide og fosteret. Om kortet ikke er med til timen, er ikke opplysningene om helsetilstanden for den gravide samlet.

Helseministeren forstår frustrasjonen for gravide som må passe på og lagre all viktig informasjon på et fysisk ark. Han sier det har vært utfordrende å finne gode tekniske løsninger som både har vært trygge og som har fungert.

– De fleste løsningene rundt oss skal være digitale. Jeg tror mange kommende mammaer har kjent på dette stresset med hvor helsekortet er, og om man har glemt det eller mistet det, og så deretter må etterregistrere informasjon, sier Vestre.

Noen av de gravide i kommunene Asker, Stavanger, Drammen, Bærum og Ålesund har vært involvert eller blir snart involvert for å teste ut deler av den nye digitale løsningen, skriver regjeringen i pressemeldingen.

(©NTB)

04. juli 2025, 07:52 - Redaksjonen

Europeiske toppledere ber EU bremse AI Act

En guppe på 50 toppsjefer i europeiske selskaper ber i et brev EU om å stoppe opp og endre EUs regler om kunstig intelligens. Blant selskapene er Mistral, Airbus og ASML.

Etter en hyllest av at Europa hittil har hatt en delikat balanse mellom regulering og innovasjon, skriver de at balansen nå forstyrres av uklar, overlappende og i stigende grad komplekse EU-reguleringer. Dette truer Europas KI-ambisjoner, mener de.

Helt konkret vil de at EU venter i to år med å innføre KI-loven. I denne perioden ønsker de en forenkling av de nye reglene. De 50 har også detaljerte forslag klare for hvordan reguleringene bør se ut. (hf)

Tips oss

Ansvarlig redaktør

Kristina Fritsvold Nilsen

Nyhetsredaktør

Tor M. Nondal

  • RSS-feed forside
  • Facebook
  • Linkedin
  • Bsky
  • Annonser
  • Nyhetsbrev
  • Vilkår og bruksbetingelser
  • KI-retningslinjer

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten

© 1995-2025 Teknisk Ukeblad Media AS