Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Abonner
Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Nyheter
TelekomSikkerhetDigitalisering og offentlig ITIT-BransjenKunstig intelligensJuss og samfunn
Meninger
DebattKommentar
Tjenester
TUDigieBladTekjobbKonferanser
Info og kontakt
Om ossBedriftsabonnementAnnonseinfoTa kontaktKundeserviceDebatt retningslinjer
Tips oss
Abonner
Min konto
Nyhetsbrev
Kundeservice
00:16:37Nyhetsstudio
SisteMest lest
16. sep. 2024, 15:03NTB

Tiktok kjemper for å bli værende i USA

En føderal ankedomstol skal ta stilling til om amerikanske myndigheter kan tvinge Tiktok ut av USA hvis ikke selskapet bryter båndene til sine kinesiske eiere.

Rettssaken startet mandag og skal avgjøre om og hvordan den populære plattformen skal kunne operere i det amerikanske markedet. De fleste venter at saken blir anket inn til Høyesterett uansett utfall.

Tiktok er umåtelig populær også i USA. Nær halvparten av befolkningen, 170 millioner brukere, har konto hos videodelingstjenesten. I flere år har diskusjonen gått høylytt om Tiktok utgjør en sikkerhetstrussel eller ikke.

Trump ville forby

Tiktok kom først under lupen under Donald Trumps presidentperiode. Han forsøkte forgjeves å forby Tiktok. En føderal domstol kom fram til at det ville være i strid med ytringsfriheten å stenge tjenesten.

Donald Trump har senere endret sin holdning til Tiktok. Nå støtter han aktivt selskapet i kampen om å bli president.

– Alle som vil redde Tiktok i USA, stem på Trump, uttalte han i en video i forrige uke.

Debatten om Tiktok stilnet ikke etter Trumps mislykkede forsøk på nedstengning. I 2022 la Tiktok fram et forslag som åpnet for at en tredjepart kunne overvåke algoritmen, moderering av innhold og programmering. Forslaget ble avvist av amerikanske myndigheter.

Kan stenges ned 19. januar

President Joe Biden undertegnet i april i år en lov som gir Tiktok en frist til 19. januar 2025 med å skaffe seg andre eiere enn det kinesiske morselskapet Bytedance. Hvis ikke blir Tiktok forbudt i USA.

Amerikanske myndigheter ser på Tiktok som en nasjonal sikkerhetstrussel på grunn av båndene selskapet har til Kina. Tiktok hevder at loven bryter ytringsfriheten som er nedfelt i grunnloven.

Rettsdokumenter som er levert inn til rettssaken, viser at justisdepartementet har to hovedbekymringer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den første bekymringen går på de enorme mengdene brukerdata som samles inn. Opplysningene om brukervaner er sensitive data som kan gjøre skade hvis de havner i hendene på kinesiske myndigheter.

Justisdepartementet frykter også at algoritmen som bestemmer hva brukerne ser, er sårbar for manipulasjon. Kinesiske myndigheter kan ifølge justisdepartementet justere innholdet amerikanske brukere ser, på en måte som er vanskelig å oppdage.

Rettsdokumenter unntatt offentlighet

Ifølge nyhetsbyrået AFP er en betydelig andel av justisdepartementets anførsler til saken unntatt offentlighet. Tiktok har oppfordret retten til å se bort fra dokumenter som ikke er offentlige. Juridiske eksperter sier at det vil bli umulig å vite hva retten bygger en dom på hvis hemmelige dokumenter er en del av grunnlaget.

Tiktok har en rekke ganger gjentatt at de ikke deler brukerdata med kinesiske myndigheter. De hevder at bekymringene amerikanske myndigheter fremmer, er helt grunnløse.

I rettsdokumentene argumenterer Tiktok med at kongressmedlemmer har forsøkt å straffe selskapet med propaganda de bare tror befinner seg på Tiktok. Tiktok og eieren Bytedance hevder også at det er umulig å dele opp selskapet slik at amerikansk Tiktok ikke er eid av kinesere.

– Selv om det skulle være mulig å dele opp Tiktok, vil Tiktok USA bli redusert til et skall. Det vil ikke inneholde den innovative teknologien som skreddersyr innhold til hver bruker, argumenterer selskapene.

Et oppdelt Tiktok USA vil også etterlate brukerne på en ensom øy uten mulighet til å utveksle meninger med det globale Tiktok-fellesskapet, heter det.

– Handler ikke om ytringsfrihet

Det amerikanske justisdepartementet hevder at loven handler om nasjonale sikkerhetsbekymringer, ikke ytringsfrihet. De argumenterer for at Bytedance vil etterkomme eventuelle krav fra kinesiske myndigheter om å få innsyn i brukerdata fra amerikanske brukere.

Utfallet av denne rettssaken er ventet i desember.

Ansvarlig redaktør:
Kristina Fritsvold Nilsen
Nyhetsredaktør:
Tor M. Nondal
All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten
Bruk av kunstig intelligens i TU Media
Tips redaksjonen:
tips@digi.no
Annonsere:
Informasjon og priser
Abonnere:
Digi Ekstra
Kontakt oss:
Kontaktinformasjon
RSS:
RSS-feed forside
Nyhetsbrev:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Besøksadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Grensen 3, 0159 Oslo
Postadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Fakturaadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Org.nr. 919 646 683
Telefon:
23 19 93 00
© 1996–2025 Teknisk Ukeblad Media AS

Digi.no-redaksjonen:

Journalist:
Heidi Sævold
Direkte telefon: +47 404 90 006
Journalist:
Marianne Gjessing
Direkte telefon: +47 900 66 151
Journalist:
Martin Braathen Røise
Direkte telefon: +47 924 95 943
Journalist:
Marius Jørgenrud
Direkte telefon: +47 908 58 819
Journalist:
Per Helge Seglsten
Direkte telefon: +47 907 99 074
Journalist:
Oskar Hope-Paulsrud
Direkte telefon: +47 902 66 958