Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Abonner
Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Nyheter
TelekomSikkerhetDigitalisering og offentlig ITIT-BransjenKunstig intelligensJuss og samfunn
Meninger
DebattKommentar
Tjenester
TUDigieBladTekjobbKonferanser
Info og kontakt
Om ossBedriftsabonnementAnnonseinfoTa kontaktKundeserviceDebatt retningslinjer
Tips oss
Abonner
Min konto
Nyhetsbrev
Kundeservice
22:36:11Nyhetsstudio
SisteMest lest
19. juni 2024, 06:00NTB

Japans høyeste fjell har fått en kontrollport

Alle som vil klatre Japans Fuji-fjell må nå gjennom en port. Myndighetene vil ha bedre kontroll med sikkerheten, antallet klatrere og beskyttelse av miljøet.

Porten er satt opp før starten av årets klatresesong 1. juli, og er plassert ca. midtveis til toppen.

De lokale myndighetene mener at det vil være nødvendig med ytterligere tiltak for å kontrollere antallet turister også lenger nede i fjellsiden.

Porten vil være stengt mellom kl. 16 og 03.00 – og målet er å stenge ute alle de som ikke har bestilt overnatting på en av hyttene som ligger langs Yoshida-stien som brukes av de fleste klatrerne. Mange forsøker å forsere fjellet for fort og uten tilstrekkelig hvile, noe som anses som en stor sikkerhetsrisiko.

Tusenvis av vandrere

Men selv om målet er å begrense antallet vandrere, vil likevel så mange som 4.000 personer få lov til å ta stien oppover hver dag.

– Restriksjonene som vi innfører i år er et forsøk på å løse problemene som setter klatrernes liv i fare, forklarte guvernør Kotaro Nagasaki i Yamanashi-prefekturet på en pressekonferanse nylig.

Myndighetene forventer at antallet klatrere vil overgå fjorårets på 137.236 personer.

– For stor trengsel i nærheten av toppen kan være svært farlig. Folk kan falle som dominobrikker nedover, noe som ville vært en katastrofe, sier Nagasaki.

Må foreta reservasjoner

Med det nye systemet må klatrere foreta reservasjoner og velge mellom en dagstur eller en overnatting på en av de mange hyttene langs stien.

Det er et obligatorisk klatregebyr på 2,000 yen (ca. 135 kroner) og en valgfri donasjon på 1,000 yen (ca. 170 kroner) som går til bevaring av miljøet.

En QR-kode blir sendt til klatrernes smarttelefoner for å bli skannet ved porten, på et sted som er kjent som femte stasjon. Det er der hvor Yoshida-stien begynner. Det er til sammen 10 stasjoner på fjellet.

Myndighetene er sikre på at de nye tiltakene vil lette presset på de øvre delene av Fuji-fjellet, men at problemene fortsatt vil være til stede lenger nede.

Andre tiltak

Nagasaki lover derfor at de skal sette inn tiltak også på de lavere nivåene for å dempe presset på omgivelsene. Et forslag går ut på å etablere en jernbane til femte stasjon, som i dag kan nås med biler og busser. Myndighetene vil også promotere tradisjonelle fotturer fra foten av fjellet for å lette på trafikksituasjonen.

Fuji-fjellet ligger også i deler av Shizuoka- prefekturet, og der er det foreløpig ingen restriksjoner for klatrere. Men de har etablert et online-registreringssystem der klatrere fyller ut sine planer. De oppfordres til ikke å starte turen etter kl. 16.

Fuji-fjellet har lenge vært et sterkt symbol på Japan. En gang i tiden var det et sted for pilegrimsreiser. I dag tiltrekker fjellet titusenvis av mennesker som klatrer til troppen for å se soloppgangen. Problemet med masseklatringen er tonnevis av søppel som etterlates, deriblant plastflasker og mat. Lokalmiljøet blir også sterkt skjemt, selv om selvsagt mange tjener på turismen.

Blokkerte utsikten

Myndighetene i byen Fujikawaguchiko i Yamanashi satte nylig opp en stor svart skjerm langs en fortau for å blokkere utsikten til Mount Fuji. Årsaken var at turister begynte å samle seg i området for å ta bilder av fjellet. Fra det punktet ser fjellet ut til å stå opp fra taket av en dagligvarebutikk. Trenden ble kjent i sosiale medier som «Mount Fuji Lawson» og aktiviteten ble så stor at næringsliv, trafikk og lokalsamfunnet ble sterkt forstyrret.

Klatresesongen er fra begynnelsen av juli til midten av september, ettersom fjellet som oftest da er snøfritt og været relativt mildt.

Selve klatringen skal ikke være teknisk vanskelig. Den største utfordringen er at klatringen kan være anstrengende og at luften blir merkbart tynnere med høydemeterne, skriver reisebyrået Japaneksperten.

Overturisme har for øvrig også blitt et økende problem for andre populære turistdestinasjoner som storbyen Kyoto. Årsaken er blant annet at en svakere yen fører til økt strøm av turister.

Ansvarlig redaktør:
Kristina Fritsvold Nilsen
Nyhetsredaktør:
Tor M. Nondal
All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten
Bruk av kunstig intelligens i TU Media
Tips redaksjonen:
tips@digi.no
Annonsere:
Informasjon og priser
Abonnere:
Digi Ekstra
Kontakt oss:
Kontaktinformasjon
RSS:
RSS-feed forside
Nyhetsbrev:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Besøksadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Grensen 3, 0159 Oslo
Postadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Fakturaadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Org.nr. 919 646 683
Telefon:
23 19 93 00
© 1996–2025 Teknisk Ukeblad Media AS

Digi.no-redaksjonen:

Journalist:
Heidi Sævold
Direkte telefon: +47 404 90 006
Journalist:
Marianne Gjessing
Direkte telefon: +47 900 66 151
Journalist:
Martin Braathen Røise
Direkte telefon: +47 924 95 943
Journalist:
Marius Jørgenrud
Direkte telefon: +47 908 58 819
Journalist:
Per Helge Seglsten
Direkte telefon: +47 907 99 074
Journalist:
Oskar Hope-Paulsrud
Direkte telefon: +47 902 66 958