5G

USA og Slovenia enige om å utelukke «upålitelige 5G-selgere»

Erklæringen oppfattes som et ledd i USAs forsøk på å hindre at den kinesiske IT-giganten Huawei får fotfeste som 5G-leverandør i Europa.

USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte torsdag Slovenia. Her er han fotografert sammen med landets president Borut Pahor.
USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte torsdag Slovenia. Her er han fotografert sammen med landets president Borut Pahor. Foto: Foto: Jure Makovec / Pool Photo via AP / NTB scanpix
17. aug. 2020 - 07:55

USA og Slovenia har signert en felles erklæring der de står sammen om å utelukke det de kaller upålitelige selgere av 5G-nettverk.

Erklæringen oppfattes som et ledd i USAs forsøk på å hindre at den kinesiske IT-giganten Huawei får fotfeste som 5G-leverandør i Europa.

Den ble torsdag signert av USAs utenriksminister Mike Pompeo og hans slovenske motpart Anze Logar under Pompeos rundtur i Sentral-Europa.

Det er ingen direkte henvisninger til Huawei, men Slovenia forplikter seg til å gjennomføre grundige evalueringer av leverandører og distribusjonskjeder når det gjelder installering av mobile 5G-nettverk.

Rundreise i Europa undreise i Europa

USAs utenriksminister Mike Pompeo ankom tirsdag Tsjekkia, som det første av fire land på en fem dager lang europeisk rundreise. Etter to dager dro han videre til Slovenia, og deretter til Østerrike og Polen.

Et av hovedformålene med reisen er å overtale USAs europeiske allierte til å droppe den kinesiske teknologigiganten Huawei og deres 5G-teknologi.

Pompeo håper også å overtale europeiske land til å bli mindre avhengige av russisk energi.

Også Israel nær avtale

Fredag meldte Reuters at også Israel og USA er nær en avtale der Israel vil forplikte seg til ikke å bruke kinesisk teknologi til sitt 5G-nett, og at en erklæring vil trolig bli signert innen få uker. 

USA har lagt press på sine allierte for å ekskludere Huawei som leverandør til 5G-nettene deres, blant annet gjennom det amerikanske utenriksdepartementets Clean Network-initiativ, der Israel, Australia, Canada, Japan, Taiwan og europeiske nasjoner skal være partnere. 

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.