TELEKOM

Tjuvlytter på hvaler i Arktis med telekom-kabler

På kryss og tvers i jordas hav ligger rundt 1,2 millioner kilometer med fiberoptiske telekommunikasjonskabler. Nok til å gå rundt planeten 30 ganger. Disse kan også brukes til å spionere på hvaler.

Blåhvaler er verdens største dyr. I dag regner forskere med at det bare finnes mellom 5000 og 15.000 voksne individer igjen. Dette er bare noen få prosent av bestanden som fantes før den omfattende jakten i forrige århundre.
Blåhvaler er verdens største dyr. I dag regner forskere med at det bare finnes mellom 5000 og 15.000 voksne individer igjen. Dette er bare noen få prosent av bestanden som fantes før den omfattende jakten i forrige århundre. Foto: Andrew Sutton/Shutterstock/NTB
Nancy Bazilchuk, Gemini.no
19. juli 2022 - 07:58

Forskere har nå lykkes med å bruke fibre i undersjøiske kabler som et passivt lyttesystem. Det gjør at de kan brukes til å høre på og overvåke på hvaler.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.