JUSS OG SAMFUNN

Tiktok gir Europa innsyn i programvare

Gir innsyn i API-er i forkant av nytt EU-regelverk.

Tiktok underlegges strengere krav fra august under Digital Services Act (DSA).
Tiktok underlegges strengere krav fra august under Digital Services Act (DSA). Illustrasjonsfoto: Michael Dwyer/AP/NTB
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
20. juli 2023 - 14:22

Tiktok åpnet torsdag opp researchprogramvaren sin for forskere i Europa, i forkant av nye EU-regler som krever at de globale teknologigigantene skal gjøre mer for å kontrollere innhold på nett.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Tiktok, eid av det kinesiske Bytedance, er en av 19 plattformer og søkemotorer underlagt strengere krav som vil tre i kraft fra august under Digital Services Act (DSA).

Selskapet skriver i en uttalelse at de har ventet på at EU-kommisjonen skulle angi tekniske betingelser for grensesnittet (API) for tilgang til dataene, men at de bestemte seg for å åpne opp likevel.

Frykten for at Tiktok skal kunne benyttes til å påvirke utfallet av presidentvalgkampen i november, er overhengende, skriver senior informasjonssikkerhetsrådgiver Simen Bakke i kronikken.
Les også

Tiktok-forbudet har ikke til hensikt å fjerne appen fra USA

«TikTok ruller proaktivt ut sin Research API i forkant av ytterligere teknisk veiledning og lanserer et kommersielt innholdsbibliotek før DSA-overholdelsesfristen», skriver selskapet ifølge Reuters.

DSA trådte i kraft november 2022 og vil håndheves i alle medlemslandene senest 17. februar 2024. Men Europakommisjonen vil starte håndhevingen overfor de største internettplattformene i løpet av august 2023. DSA vil gjelde for Norge etter at regelverket innlemmes i EØS-avtalen, ifølge Medietilsynet.

Alle forskere må ha sin egen «Tiktok for Developers»-konto og være lokalisert i USA eller Europa for å få tilgang til Research API, ifølge selskapet.

Tiktok ga også forskere tilgang til sitt API for kommersielt innhold.

For å overholde DSA-reglene om åpenhet om betalt annonsering, åpnet selskapet sin database med informasjon om betalte annonser og annonsemetadata.

Selskapet ga ut en første versjon av sin Research API til akademiske forskere i USA tidligere i år, skriver nyhetsbyrået.

Den superpoulære kinesiske videoappen Tiktok, kan blir forbudt i USA. Det er ikke særlig populært blant de 170 millioner brukerne.
Les også

Trump sier nei til Tiktok-forbud – partiet sier ja

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.