MOBIL

Telenor tause om problem-land

Samtidig som eksterne granskere vurderer Telenors korrupsjonsarbeid i tre land, nekter selskapet å si hvilke land som undersøkes.

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor ønsker ikke å si hvilke land selskapet har bedt de eksterne granskerne om å se nærmere på.
Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor ønsker ikke å si hvilke land selskapet har bedt de eksterne granskerne om å se nærmere på.
Varog KervarecVarog KervarecFagredaktør
25. nov. 2015 - 08:50

I april bestilte Telenor en ekstern granskning av sitt anti-korrupsjonsarbeid.

Beslutningen ble tatt før Sigve Brekke var utpekt som ny konsernsjef, og mens Svein Aaser fortsatt satt trygt i stillingen som styreleder.

Jobben ble gitt til det internasjonale revisjonsfirmaet PWC, som fikk i oppdrag å evaluere Telenors retningslinjer og tiltak mot korrupsjon.

Ifølge et intervju Sigve Brekke ga til Dagens næringsliv i begynnelsen av november, har PWC fått beskjed om å granske hvordan korrupsjonsreglene etterleves i tre utenlandske Telenor-selskaper.

Konsernsjefen omtalte landene som spesielt krevende, men ville ikke si hvilke land det gjaldt.

PWC ønsker ikke å si til Inside Telecom hva selskapet har blitt bedt om å se etter, og granskerne vil heller ikke si hva slags mandat de har fått av Telenor. PWC vil ikke engang kommentere når rapporten skal stå ferdig.

– Vi har ingen kommentar, sier kommunikasjonsansvarlig Einar Ravndal og henviser til Telenor for spørsmål knyttet til oppdraget.

Nekter å peke ut landene

Inside Telecom har i et par dager spurt Telenor hvorfor man ikke vil opplyse om landene som settes under lupen. Svarene fra Fornebu er ikke egnet til å kaste lys over avgjørelsen.

Telegiganten understreker at rapporten ikke er ferdig, men vil ellers si fint lite om årsaken til hemmeligholdet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Dette er en intern gjennomgang, derfor vil vi ikke offentliggjøre områdene som evalueres, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor om jobben som altså gjennomføres av utenforstående.

Han sier formålet med evalueringen er å gjennomgå retningslinjer, tiltak og systemer Telenor har innført for å bekjempe korrupsjon.

– Evalueringen ser på tre ulike områder i Telenor, slik at man kan få et bredt grunnlag å danne seg en oversikt og konkludere på, sier Lessum til Inside Telecom.

Mange vanskelige land

Inside Telecom har spurt om tilsløringen skyldes at man ønsker å verne om konsernsjefens renommé, ettersom en granskning av Telenors korrupsjonsarbeid høyst sannsynlig vil omfatte asiatiske markeder som lenge har vært Sigve Brekkes ansvarsområde.

Telenor har heller ikke besvart dette spørsmålet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Samtidig er det ingen hemmelighet at selskapet opererer i flere land hvor korrupsjon er et utbredt samfunnsproblem. Noen av landene det satses i inngår blant de aller verste i verden på dette området.

Én indikasjon på dette finner vi hos Transparency International. Organisasjonen utarbeider en årlig liste hvor verdens land, totalt 175 stykker, rangeres på basis av korrupsjonsnivået i offentlig sektor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I bunnen av oversikten ligger diktaturer, land uten fungerende styresett og krigsherjede nasjoner hvor infrastruktur og samfunnsinstitusjonene er skjøre eller ikke-eksisterende. Land som Somalia, Nord-Korea, Sudan og Afghanistan.

Så kommer Telenor-landene som perler på en snor, fra beryktede Usbekistan (166. plass) i den ene enden, til fredelige Norge (5. plass), Sverige (4. plass) og Danmark (1. plass) i den andre.

Hvis Telenor hadde brukte denne listen som utgangspunkt, hadde de bedt om en granskning av verstingene Myanmar (156. plass), Bangladesh (145. plass) og Pakistan (126. plass).

Alle tre landene har flere av de karakteristiske kjennetegnene på korrupsjonsstater: Fattigdom, væpnede konflikter, svak offentlig sektor, militærets tilstedeværelse i offentlige institusjoner, og konstruerte selskaper og institusjoner hvor offentlige organer og private selskaper blandes sammen i særegne fellesforetak – for å nevne noen eksempler.

Telesektoren ekstra utsatt

Ifølge generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge, er telesektoren spesielt utsatt for korrupsjon.

– Generelt ser vi at områdene olje og gass, bygg og anlegg og teleindustrien alle er svært utsatte for korrupsjon. Spesielt ser vi mye korrupsjon i situasjoner hvor myndighetene forvalter naturressurser som private aktører trenger tilgang til for å kunne etablere forretningsvirksomhet i landet, sier Slettemark.

Ressurser som for eksempel olje, gass eller radiofrekvenser.

Slettemark sier korrupsjonen paradoksalt nok kan øke når land åpner seg mot omverdenen.

– Dette er det forsket på. Årsaken til at korrupsjonen kan tilta i slike tilfeller, er at en slik oppmykning etterfølges av nye pengestrømmer inn i landet, forklarer hun.

Myanmar er med andre ord et land hvor faren for korrupsjon er helt slående, spesielt innenfor telesektoren. Samtidig sier kilder Inside Telecom har vært i kontakt med at Telenor har gjort en forbilledlig innsats for å unngå å måtte betale penger under bordet i forbindelse med sin satsing i landet som militærjuntaen styrte med hard hånd fra 1962 til 2011.

Mistanker i fleng

Men også andre Telenor-land, eller «markeder» som selskapet gjerne kaller sine utenlandssatsinger, er preget av skandaler og korrupsjonsmistanker på høyeste plan.

I India ble alle landets spektrumlisenser vinteren 2012 trukket tilbake av landets høyesterett etter mistanke om korrupsjon på ministernivå. Telekommunikasjonsminister Andimuthu Raja ble fjernet fra sin post og siktet i det som omtales som tidenes korrupsjonsskandale i landet.

I Malaysia, et annet Telenor-marked, er statsminister Najib Razak satt under etterforskning under mistanke om korrupsjon.

Og i Thailand, et land som utgjør en av Telenors suksesshistorier, er koblingen mellom landets politiske maktelite og telesektoren påfallende. Landet har også operert med finurlige ordninger hvor statseide CAT Telecom har hatt en sentral rolle både som kommersiell aktør i markedet og som utsteder av konsesjon til konkurrentene.

Men hvilke av alle disse landene Telenor har bedt PWC om å se på, får vi altså ikke vite. I hvert fall ikke ennå.

Tirsdag kveld fikk Inside Telecom opplyst at Telenor jobbet videre med spørsmålene våre.

– Dere spør om ting som dekkes av ulike granskninger, noen av spørsmålene berører også den pågående Vimpelcom-etterforskningen. Noe av dette kan vi rett og slett ikke svare på, sier Atle Lessum.

Telenor har lovet å komme tilbake til Inside Telecom. Vi følger saken videre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra