TELENOR

Telenor sier norsk leder i Myanmar nektes utreise

Militærjuntaen i Myanmar nekter en norsk Telenor-leder utreise fra landet. Nordmannen har ikke vært utenfor Myanmar på over ett år.

Telenor har 730 ansatte i Myanmar. En norsk Telenor-leder får ikke reise ut av landet.
Telenor har 730 ansatte i Myanmar. En norsk Telenor-leder får ikke reise ut av landet. Khin Maung Win/AP/NTB
24. feb. 2022 - 10:38

– Siden militæret overtok makten i Myanmar i februar i fjor, har vi tatt ut en del av våre utenlandske ansatte i landet, men vi har fortsatt noen igjen. Det vi kan bekrefte, er at en av de ledende ansatte er en nordmann som ikke får lov til å reise ut, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til Dagens Næringsliv.

Telenor har besluttet å selge mobilvirksomheten i landet til det libanesiske investeringsselskapet M1 Group. Sju måneder etter salget har Telenor ennå ikke fått godkjent transaksjonen.

Brekke legger til at beslutningen om at selskapets ledere ikke fikk reise ut av landet, kom i fjor høst fra landets investeringsminister og gjelder inntil søknaden om salget er avgjort.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen er på sin 29. dekningstur på like mange år når han nå ruller fra Finnmark i nord til Agder i sør for å sikre optimal dekning i Telenors mobilnett.
Les også

Telenors mobilnett raskest seks år på rad

– Krigslignende

På spørsmål om hva Myanmar har vist til som begrunnelse for at den ansatte ikke får reise ut, viser Telenor til at situasjonen i landet er ekstraordinær.

– Etter den militære maktovertakelsen er det krigslignende tilstander i landet, og vi står i en svært krevende sikkerhetssituasjon. Vi har fått ut mange av våre utenlandske ansatte, men det er noen få igjen som nektes utreise av militærmakten i Myanmar, deriblant en nordmann. Utreiseforbudet gjelder ifølge investeringsministeren i landet så lenge prosessen med å selge Telenor Myanmar pågår, sier kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus i en kommentar til NTB.

Hun sier Telenor har jobbet for å få ansatte med ulik nasjonalitet ut av landet helt siden militæret tok makten, men sier det fortsatt gjenstår noen som nektes utreise.

– Vi har kontakt med alle våre ansatte i Myanmar hver dag for å forsikre oss om at de er trygge, sier Rohde Nordhus.

Ericssonsjef Börje Ekholm på MWC19 i Barcelona
Les også

Ericsson: Kraftig nedgang i salg av nettverk i vanskelig marked

UD kjent med saken

Utenriksdepartementet viser til taushetsplikten og vil ikke gå inn i detaljer om saken, men bekrefter at de er kjent med at en norsk borger nektes utreise fra Myanmar.

– Utenrikstjenesten bistår vedkommende konsulært gjennom ambassaden i Yangon og Utenriksdepartementet i Oslo, sier pressetalsperson Ragnhild H. Simenstad i en epost til NTB.

Omstridt salg

Telenor etablerte seg i Myanmar i 2014. Telenors datterselskap Telenor Myanmar vokste seg raskt til å bli en av landets største mobiloperatører. Per i dag har selskapet 18 millioner kunder i Myanmar, men i fjor sommer kunngjorde Telenor at virksomheten skal selges til libanesiske M1 Group for 900 millioner kroner.

Salget skjedde etter at det ble gjennomført et militærkupp i landet. Telenor forklarte at bakgrunnen for salget var at militærjuntaen i Myanmar krever å få overvåke mobilkommunikasjon. Investeringsministeren Telenor viser til ble nylig lag til på EUs sanksjonsliste for Myanmar.

Beslutningen om å selge er imidlertid omstridt ettersom myanmarske Shwe Byain Phyu Group ifølge Reuters og flere andre medier blir hovedeier. Gruppen har ifølge myanmarske medier bånd til militærjuntaen, og frykten blant menneskerettighetsorganisasjoner er at informasjon om aktivister og andre kan bli lekket til militærjuntaen.

Telenor er anmeldt til politiet og klaget inn til Datatilsynet for salget.

Ericsson-sjef Börje Ekholm får betydelig færre kolleger. Bildet er fra Mobile World Congress i 2022.
Les også

Ericsson: Kvitter seg med 1200 ansatte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.