MASKINVARE

Taiwansk databrikkegigant åpner fabrikk i Japan

Den taiwanske databrikkegiganten TSMC, som står for halvparten av produksjonen av verdens databrikker, har åpnet sin første fabrikk i Japan.

Den nybygde fabrikken til Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) i Kikuyo, en forstad til Kumamoto sørvest Japan.
Den nybygde fabrikken til Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) i Kikuyo, en forstad til Kumamoto sørvest Japan. Foto: AP / NTB
25. feb. 2024 - 00:25

Fabrikken er en del av selskapets planer om global ekspansjon og skal produsere såkalte halvledere.

På 1980-tallet var det Japan som sto for halvparten av verdens produksjon av halvledere, men andelen har falt til om lag 10 prosent.

– Dette vil bli en renessanse for produksjon av halvledere i Japan, sa TSMCs grunnlegger Morris Chang (92) da han åpnet fabrikken lørdag.

Mange har vært bekymret for hva som vil skje med tilgangen på de viktige halvlederne dersom Kina skulle invadere Taiwan, og det er en av årsakene til at TSMC nå ekspanderer kraftig internasjonalt.

Nylig kunngjorde selskapet planer om enda en fabrikk i Japan, og det er i ferd med å bygge fabrikk både i Arizona i USA og i Tyskland. Sistnevnte blir TSMCs første fabrikk i Europa.

Mikroskopiske halvledere koblet sammen i databrikker brukes til å styre prosesser i blant annet datamaskiner, mobiltelefoner, biler, sykehusutstyr, våpen, energisystemer og hvitevarer.

Ordet halvleder, på engelsk «semiconductor», kommer av at materialet ikke leder strøm like bra som en vanlig leder av metall, men heller ikke isolerer helt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.