HACKING

Svenske Riksdagen rammet av hacker-angrepet: – Veldig alvorlig

I helgen ble Tietoevry utsatt for et heftig cyber-angrep, trolig utført av en russisk hackergruppe. En rekke svenske myndighetsorganer, deriblant Riksdagen, skal være blant ofrene.

Den svenske Riksdagen i Stockholm skal være en av ofrene i dataangrepet mot TietoEvry.
Den svenske Riksdagen i Stockholm skal være en av ofrene i dataangrepet mot TietoEvry. Foto: Holger.Ellgaard, Wikimedia commons CC BY-SA 3.0
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
24. jan. 2024 - 13:14

– Dette er veldig alvorlig. 120 myndigheter, 60.000 ansatte, inkludert Riksdagen er rammet. Dette er stort, sier Peter Hultqvist, leder av forsvarskomiteen, til TV4

Natt til lørdag ble et av datasentrene Tietoevry har i Sverige rammet av et kryptovirus-angrep. 

Dataangrepet førte at IT-giganten fikk problemer med HR-systemet Primula, som brukes av mange svenske myndighetsorganer.

Flere medier, blant annet AFP,  melder at angrepet trolig er utført av en russisk hackergruppe.

Krever handling

Det er ikke klart på hvilken måte Riksdagen har blitt påvirket av angrepet, men Hultqvist sier at omfanget av hendelsen viser en skjørhet i samfunnet. Nå vil han at regjeringen skal handle i saken.

Tietoevry opplyser at selskapet tar angrepet svært alvorlig, selv om bare en mindre del av infrastrukturen er berørt.
Les også

Tietoevery er rammet av kryptovirus-angrep

– Det første som må gjøres er at sivilforsvarsministeren kommer hit og informerer så raskt som mulig om hva de faktisk driver med på regjeringskontoret og hvordan de imøtegår dette, sier Hultqvist til TV4.

Har ikke oversikt

Han stiller spørsmål ved hvordan myndighetene opptrer, kommuniserer og hva det nasjonale cybersikkerhetssenteret gjør i saken.

Sivilforsvarsminister Carl-Oskar Bohlin påpeker at det er en alvorlig hendelse, men at de foreløpig ikke har fått oversikt over omfanget. 

– Det pågår et arbeid akkurat nå med de aktuelle aktørene men selvfølgelig også med relevante myndigheter for å identifisere omfanget av hendelsen, sier Bohlin til TV4.

Også norske selskaper berørt

Tietoevry fortalte søndag at ingen norske kunder er berørt av datainnbruddet mot IT-leverandøren.

Det viser seg å ikke være helt riktig. Moelven har mistet tilgangen til en av sine sentrale løsninger.

Også svenske selskaper med norsk virksomhet, deriblant butikkjeden Rusta og sportskjeden Stadium, som har noen outletbutikker i Norge.

Selv om angrepet mot Tietoevry skal være begrenset til ett svensk datasenter, så er også norsk virksomhet påvirket. Bildet er fra Tietoevrys kontor i Espoo, Finland.
Les også

Rammet av kryptovirus-angrep: Har fått krav om løsepenger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.