NSM

Stortinget vedtok ekstrabevilgning for å dekke NSM-lån

Stortinget vedtok onsdag å utbetale 200 millioner kroner til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) slik at de kan innløse det ulovlige lånet de tok opp i forbindelse med leie av nye kontorlokaler.

21. des. 2023 - 07:04

Forslaget ble vedtatt med stemmene fra regjeringspartiene, SV, Rødt, MDG, Venstre og Høyre. Kun Fremskrittspartiet stemte mot.

Selv om de fleste partiene på Stortinget stemte for ekstrabevilgningen, ble ord som ord som oppsiktsvekkende og bekymringsfullt brukt fra talerstolen da saken ble behandlet i Stortinget onsdag.

– At Nasjonal sikkerhetsmyndighet har tatt opp et lån på 200 mill. kroner med gråmarkedsbetingelser, og at dette hverken fanges opp av departementets kontroll, virksomhetens internkontroll eller Riksrevisjonens revisjon, reiser store spørsmål og er bekymringsfullt, mener samtlige av de andre partiene, kommer det frem fra finanskomiteens innstilling i saken.

Vis mer

FRR ville fryse avtalen

Som eneste parti gikk FRP i mot forslaget om den ekstra bevilgningen.

– Her dukker det opp ny informasjon hver eneste dag, og det er ingen helhetlig informasjon, sa FRPs medlem i finanskomiteen, Hans Andreas Limi fra talerstolen onsdag.

Han vil ha flere svar på bordet, og utforske handlingsrommet staten har overfor den private långiveren før beslutningen blir tatt.

– Jeg vil ikke at staten skal være en dårlig låntager, men her er faktum at det er undertegnet en avtale av noen uten fullmakt. Vårt forslag er at vi fryser denne avtalen før man gjør en så stor bevilgning, sa Limi.

Mehl må svare

Flere partier understreket at en godkjenning av økt bevilgning, på ingen måte skal forstås som at saken kan avsluttes. Mehl må svare på spørsmål ved flere andre anledninger, blant annet i Kontrollkomiteen.

Onsdag opplyste Justisdepartementet til NRK at Justisminister Emilie Enger Mehl har fått korona og derfor ikke kunne stille i Stortinget for å svare på kritikk om NSM-saken onsdag.

Ulovlig lån

Lånet som ble gitt av eiendomsselskapet Norwegian Property, strider mot en rekke lover og regler, blant annet Grunnloven.

NSM-direktør Sofie Nystrøm gikk av på dagen fredag 8. desember da den ulovlige låneavtalen på 200 millioner kroner ble kjent.

Riksrevisjonens gjennomgang viser at låneavtalen ikke er omtalt i årsrapporten eller regnskapstallene for 2022. NSM informerte heller ikke Riksrevisjonen om avtalen.

Det til tross for at Riksrevisjonen mottok en uttalelse fra NSM-ledelsen i juni i år der de bekreftet å ha gitt all relevant informasjon for 2022-regnskapet.

NSM hadde i utgangspunktet et budsjett på 457 millioner kroner for 2024, men dette var 100 millioner for lite. Det kommer fram i et avgradert brev fra Justis- og beredskapsdepartementet til NSM datert 24. november, melder TV 2.

I brevet oppsummerer departementet et krisemøte som ble holdt med NSM 1. november. I møtet ble departementet «informert om en forventet underdekning på 100 millioner kroner på virksomhetens budsjett for 2024».

Hvor stort NSMs 2024-budsjett til slutt blir, er ikke avklart.

Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) vil innføre EUs nye lovverk på kunstig intelligens så raskt som mulig i Norge.
Les også

Lover hurtigspor for kunstig intelligens-lov i Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.