BREDBÅND

Solvik-Olsen lover å lytte til telebransjen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen lovte i sin tale på Telecruise å lytte til telebransjen. Han stilte på konferansen sammen med Torill Eidsheim fra Høyre og Terje Breivik fra Venstre.

Håvard FossenHåvard FossenJournalist
7. mai 2014 - 20:04

Ministeren fortalte at han som ekomsjef i regjeringen stilte på Telecruise med skrekkblandet fryd.

– De investeringer dere som bransje gjør sørger for at jeg kan gi et bedre tilbud i andre sektorer igjen. Derfor er dere en av de viktigste bransjene i Norge. Dere er en drivkraft for utviklingen innen andre bransjer i Norge, sa Solvik-Olsen og skrøt av telebransjen som en dynamisk framoverrettet bransje.

– Dere vil ikke ha detaljregulering. Om Stortinget skulle debattert mobilsektoren ville vi fortsatt hatt 2G i Norge. Dere lever med omstilling og ny teknologi. Vi skal ikke fortelle hva dere skal gjøre, men skape et fundament for dere, men der markedet skal være styrende, sa han.

Distriktspolitikk

På ett område slo han fast at det er behov for inngrep fra politikerne. Det gjelder distriktspolitiske hensyn, som gjør at det vil være behov for støtteordninger for infrastruktur.

 – Staten skal ta et ansvar for at det blir infrastruktur over hele landet. Høyre og Frp ønsker ikke å samle inn skattebetalernes midler for å dele dem ut igjen. Da er det mye viktigere å se på regelendringer som sparer kostnader for bransjen. Derfor har vi tatt tak i graveforskriften, som har vært et tema lenge i bransjen. Forgjengerne i regjeringskontorene har ønsket sterkt lokaldemokrati, noe som i gravesammenheng er like ille som å overlate spørsmålet om høyre- eller venstrekjøring til kommunene selv, sa Solvik-Olsen.

Samferdselsministeren har sendt brev til kommunene og bedt dem følge nasjonale retningslinjer for graveregler. Han lovte å følge med på praksis i kommunene og komme tilbake med regler og forskrifter dersom den varierende praksisen ikke opphører.

(saken fortsetter under videoen).

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Gi beskjed

– Her er det viktig at bransjen gir beskjed dersom dere opplever at retningslinjene ikke følges i kommunene, sa han.

Solvik-Olsen ønsket også å teste ut mikrogrøfting og har gitt Vegvesenet beskjed om ikke å være til hinder for å ta denne metoden for legging av fiberrør i veg i bruk.

– Det er klart at det kan finnes prosjekter der metoden ikke passer. Da får vi ta det som unntak. Hovedregelen er først å bruke hodet i stedet for regelboka, slo han fast.

Nasjonal plan for bredbånd

Solvik-Olsen var raus med skryt i sin tale, bortsett fra til sine forgjengere i regjeringen. I tillegg til å slå fast viktigheten av telebransjen skrøt han av Venstres Terje Breivik, som via sitt representantforslag fikk et enstemmig Storting til å vedta at det skal utarbeides en nasjonal plan for elektronisk kommunikasjon.

– Dere skal investere millioner og milliarder i telekomnett og da trenger dere spilleregler som er tydelige og forutsigbare. Her ønsker vi også å se på både mobilnett og fiber. Vi ønsker ikke en situasjon der det er fiberbasert bredbånd, men bare tilgang til 2G mobilnett, sa Solvik-Olsen.

Han oppfordret bransjen til å si fra til departementet dersom det oppleves at ting ikke fungerer.

– Ikke sitt og forbann ting som ikke fungerer, kommuniser videre via bransjeorganisasjonene. Vi er avhengige av et godt samarbeid med bransjen for å få til en god nasjonal plan for elektronisk kommunikasjon, sa han.

Gyllen anledning

Terje Breivik kalte 24. april 2014 for en merkedag for bransjen.

– Ikke bare fikk vi et enstemmig vedtak i Stortinget, men vi har ei regjering og en ledelse i Samferdselsdepartementet som er grunnleggende positive til telekom. De ser også det industrielle potensialet for bevisst satsing på infrastruktur og tilrettelegging for bransjen, sa han og kalte situasjonen for en gyllen anledning for bransjen.

– Departementet har fått en arbeidsordre fra Stortinget om å lage en plan. De har også en egen indre motivasjon. Da jeg tok opp temaet med våre samarbeidspartnere i departementet, var det en sann glede å oppleve at jeg slo inn åpne dører. Det står i stor kontrast til forrige regjerings reaksjon på bransjens ønsker under forrige Telecruise. Det var helt forferdelig å oppleve, sa Breivik.

Han utfordret også bransjen til å komme tilbake til regjering og Storting dersom de ikke er fornøyde med tempoet i framdriften av planen.

Han fikk kontant tilbakemelding fra Tom Guldberg i Cloudberry som ledet paneldebatten med politikere og bransjeaktørene Telenors Rolv-Erik Spilling og Toril Nag fra Lyse.

– Å skrive brev til kommunene i spørsmålet om graveforskrifter har vært prøvd før. Kom med et vedtak, oppfordret Guldberg, hvorpå Solvik-Olsen lovte å notere seg synspunktet.

Danske Martin Lippert, som nylig tok over ledelsen av Broadnet, kunne ikke forstå hvorfor det skulle være noe problem å få felles graveforskrifter i Norge. 

– Graveregler er viktige rammevilkår for bransjen. Store prisforskjeller for etablering av fiber gir mer penger for færre kunder. Jeg kan ikke forstå annet enn at det er bare å vedta regler, sa Lippert og unnskyldte eventuell uvitenhet om norske politiske forhold med at han nettopp hadde kommet til landet. 

Tempo trengs

Konsernsjef for tele i Lyse, Toril Nag, etterlyste tempo fra politikerne. Både når det gjelder kort behandlingstid for gravesøknader og i planen for elektronisk kommunikasjon.

– Vi trenger tempo. Det er viktig. Det er ikke vond vilje som har gitt ulike graveregimer i kommunene. Vi trenger noen som kan ta et overordnet perspektiv og se hva som er viktig for samfunnet som helhet. Et stort område her er hensynet til velferdsteknologi. Her trengs det politisk handlekraft på overordnet nivå. Jeg tror det ligger enorme gevinster for samfunnet ved å ta en overordnet styring på dette området, sa Nag.

Toril Eidsheim fra Høyre, som er saksordfører for planen for elektronisk kommunikasjon i Stortinget, fulgte opp og konstaterte at det er enighet om et taktskifte overfor telesektoren i regjering og Storting.

– Vi må få ting til å skje raskere enn slik det er nå, sa hun.

Venter ikke på planen

Guldberg uttrykte bekymring for meldingen om at politikerne jobber med en plan. Det liknet i ord for mye på ting han mente å ha hørt før.

– Hva betyr et taktskifte? En ferdig plan i 2017, sa han for å provosere til et klart svar.

Ketil Solvik-Olsen slo fast at han er politiker for å oppnå noe, at han ser planen som et verktøy, en arbeidsplan.

– Ulike regler for graving fra kommune til kommune koster penger i ventetid og arbeid med søknader. Men dette er et tankskip som skal endre kurs. Vi får ikke snudd alt opp-ned på hundre dager, sa han og unngikk behendig å love når planen vil være ferdig til behandling i Stortinget.

Derimot slo Solvik-Olsen fast at Samferdselsdepartementet ikke har tenkt å vente på en ferdig plan før de setter i verk små og store tiltak.

Telenors Rolv-Erik Spilling erklærte seg veldig fornøyd med signalene fra ministeren, men konstaterte at etter 20 år i bransjen og snakk om bedre telepolitikk, er det konkrete tiltak som teller.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra