SATELLITTKOMMUNIKASJON

Satellittekspert: – Samarbeidet om romvirksomhet er satt på prøve

Mange aktiviteter har blitt satt på pause som følge av krigen og sanksjonene, sier fagsjef Runde Sandbakken ved Norsk Romsenter. Han følger også med på utviklingen etter en satellitt ble antatt hacket i forbindelse med invasjonen av Ukraina.

Den internasjonale romstasjonen er et eksempel på samarbeidet mellom Russland og vestlige land om romvirksomhet. Stasjonen var tidligere helt avhengig av Russland for oppskyting av nye astronauter før Space X kom med sin kapsel.
Den internasjonale romstasjonen er et eksempel på samarbeidet mellom Russland og vestlige land om romvirksomhet. Stasjonen var tidligere helt avhengig av Russland for oppskyting av nye astronauter før Space X kom med sin kapsel. Foto: REUTERS/NASA/NTB scanpix
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
22. mars 2022 - 08:07

Samtidig som Russland startet invasjonen av Ukraina morgenen 24. februar forsvant brått dekningen hos titusener av satellittbredbåndskunder over hele Europa. Grunnen var et utfall på den Viasat-eide satellitten KA-SAT, som selskapet senere sa ble utløst av en «bevisst, isolert og ekstern cyberhendelse». Satellitten brukes av internettleverandører i Ukraina og resten av Europa, og rammet også bredbåndskunder i Norge.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.