BREDBÅND

Samlet telebransje utfordrer politikerne

En samlet telebransje overrakte omforente krav til regjeringen under første dag på Inside Telecoms Telecruise. Fokus er på forutsigbare rammebetingelser.

Statssekretær Geir Pollestad fikk en rekke telekrav fra: Toril Nag, Bjørn Rønning, Ole Pedersen, Berit Svendsen, August Baumann og Arild Hustad.
Statssekretær Geir Pollestad fikk en rekke telekrav fra: Toril Nag, Bjørn Rønning, Ole Pedersen, Berit Svendsen, August Baumann og Arild Hustad. Bilde: Erik Urke
Håvard FossenHåvard FossenJournalist
24. apr. 2013 - 19:40

Her er lista som ble overrakt statssekretær Geir Pollestad.

1. Nasjonal plan for å utvikle verdensledende IKT-næring med konkurransedyktige og avanserte tjenester i Norge.

a. Konkrete politiske mål for å styrke digital infrastruktur, framføring, næringsutvikling og kompetanse.

b. IKT-minister med myndighet til å skape verdens mest avanserte offentlige sektor, og stimulere IKT-utviklingen.

c. Høyere utdanning i verdensklasse, med klare krav til kvalitet, internasjonalisering og samarbeid med næringsliv.

2. Sett mål om å ha verdens høyeste utbredelse av fiber og høyhastighets bredbånd.

a. Nasjonalt framføringsregime, bruk offentlig grunn til kostnadseffektiv bredbåndsutbygging på like vilkår.

b. Klare regler for utbyggingsstøtte for bredbånd, fjern utryggheten blant kommuner og utbyggere.

c. Effektiv saksbehandling i frekvensforvaltning, regulering og klagesaker, styrk dynamikken i markedet.

3. Sett mål om å utvikle verdens mest avanserte, digitale offentlige tjenester.

a. Sterkere offentlig modernisering og innovativ etterspørsel etter digitale tjenester.

b. Helhetlig sårbarhetsplanlegging av robuste nett, rett opp sårbarheten i kraftforsyningen.

c. Nasjonalt ansvar for nasjonal sikkerhet, la ekstra krav finansieres av samfunnet i fellesskap.

Skal opp på veggen

Da statssekretær Geir Pollestad (Sp) mottok kravene på vegne av regjeringen, lovte han å henge dem opp på veggen i Samferdselsdepartementet – og at de skal bli lest.

– Bredbånd og mobiltjenester er like viktig som strøm og vann. Det må vi ta hensyn til som politikere. Mange lo av tidligere kommunalminister Odd Roger Enoksen som snakket om den digitale allemannsretten. Jeg mener den visjonen er viktigere enn noen gang, sa Pollestad.

Han beklaget at det har tatt tid å få den digitale dividenden (800 MHz-frekvensene)  til auksjon og forklarte det med at det hadde vært viktig å få krav om høy befolkningsdekning. – Befolkningsdekningen endte på 98 prosent, noe jeg mener er et offensivt mål, sa Pollestad og la til at staten har bevilget 1,2 milliarder kroner til utbygging i områder som ikke er lønnsomme å bygge ut kommersielt. I årene framover lover regjeringen 150 millioner kroner per år til områder der markedet ikke tar seg av utbyggingen.

Ikke «føre var»-prinsipp for stråling

Han slo også fast at det finnes ingen definisjon om at bredbånd er alt over 640 kilobit per sekund.

– Vi definerer et grunnleggende godt tilbud, og det vil endre seg over tid. I stortingsproposisjonen om den digitale agenda sier vi endel om hvordan man kan skape vekst og effektivisere gjennom bruk av teknologi. Det vil bli fulgt opp av de enkelte departementer som har nytte av IKT, og det er de fleste, sa han og var helt enig i at bransjen trenger trygge og oversiktlige rammer – uten at han konkretiserte det nærmere. Dog la han til at regjeringen ikke vil praktisere føre var-prinsippet for strålingsfare når aktørene holder seg under grenseverdiene.

– Det finnes ingen dokumentasjon på at stråling fra mobil har noen innvirkning på helsen, og dette er et budskap vi vil gå ut i forvaltningen med, sa han og uttrykte at han regnet med at dette standpunktet vil være upopulært i enkelte miljøer og føre til debatt.

Graveforskrift før DENNE sommeren

I tillegg nevnte han at fritak for søknadsplikt ved bygging av mindre antenneanlegg vil være et viktig bidrag til å lette utbyggingen av mobilnett.

– Vi håper at konkurransen øker framover, ikke bare på pris, men også på dekning. Graveforskriften har vi ambisjon om å få ferdig før sommeren, kommende sommer, understreket Pollestad, og høstet en viss munterhet i salen. – Min sjef er opptatt av å få en beslutning i saken nå, sa han.

Pollestad avsluttet med å utfordre telebransjen tilbake. – Mange her etterlyser mer kunnskap om telebransjen hos politikerne. Det slår meg noen ganger at IKT-bransjen har lite kunnskap om politikk, sa han og tok som eksempel at en taler hadde vist et bilde av Stortinget mens han snakket om frekvensforvaltning. Pollestad pirket på at man burde vite at det er regjeringen som har hånd om frekvensforvaltningen, ikke Stortinget.

Som sin sjef, Marit Arnstad, advarte han telebransjen om å rope for mye på politikerne.

– Det viktigste er at vi får politisk trykk på å sikre alle husstander et godt tilbud. Bransjen må utvikle nye tjenester og være forsiktige med å rope på politikerne, sa han. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.