Nittedal teleport:

(Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Telenors gigantanlegg avslører sine hemmeligheter

Stedet er tettpakket med teknologi, og utgjør en nerve i Fjernsyns-Norge.

Saken er levert av Inside Telecoms søsternettsted Tek.no.

En tilfeldig dag, tidlig på åttitallet: Landingshjulene er ute og foran i horisonten ligger Svalbard Lufthavn, Longyearbyen. Det værharde isøde tar i mot flyet på vei mot rullebanen med sterk vind og bitende kulde. Piloten har sitt varige strev med å lose flyet trygt igjennom det ugjestfrie klimaet. Ombord i flyet ligger det taperuller fra NRK – en uke med opptak som beboerne på øya endelig skal få se. Dog er det ikke alt innholdet som frister like mye, en ukes gammel værmelding for fastlands-Norge neppe er noe spennende, men det er likevel det de vil få servert.

På det tidlige 80-tallet finnes det ingen annen måte å få TV-signaler over til øygruppa lengst nord mot Nordpolen. Derfor må NRK gjøre opptak som igjen fraktes opp via fly, og sendes på Svalbard akkurat slik de ble sendt på fastlandet – bare en uke forsinket. Samtidig må NRK ha en egen stab på stedet for å holde styr på de ukegamle sendingene.

Sammen med Svalbard har også arbeidere på den norske oljesokkelen ytret et ønske om å få se TV i sanntid. Bønnene blir til slutt hørt av myndighetene, og Telenor starter med oppbyggingen av det som var ment å være en ubemannet sendestasjon for disse to områdene i Nittedal.

Forsiden akkurat nå

Til toppen