INNLOGGING

Microsoft skal stramme til innloggingssikkerheten i Windows 10 og 11

Innfører grense for antallet mislykkede innloggingsforsøk. Anses som noe av det viktigste som kan gjøres for å stoppe angrep med utpressingsvare.

Innstillinger i Windows for midlertidig å låse kontoen dersom antallet mislykkede innloggingsforsøk overstiger en grense. Bildet er fra Windows 10..
Innstillinger i Windows for midlertidig å låse kontoen dersom antallet mislykkede innloggingsforsøk overstiger en grense. Bildet er fra Windows 10.. Skjermbilde: Digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. juli 2022 - 19:00

Microsoft skal rulle ut en ny standardinnstilling i Windows 11, og senere også i Windows 10, som skal gjøre det vanskeligere for angripere å gjette passordet til kontoer på Windows-PC-er. 

Dette opplyser David Weston, direktør for operativsystemsikkerhet hos Microsoft, i en Twitter-tråd som blant annet har blitt omtalt av ZDNet

Ingen begrensninger skrudd på som standard

Mye skadevare, inkludert utpressingsvare, benytter såkalte «brute force»-metoder for å finne passordet til brukerkontoer. Dette innebærer at skadevaren tester store mengder passord i håp om å finne det rette. Med dagens standardinnstillinger i Windows er det ingenting som hindrer angripere i å gjøre svært mange innloggingsforsøk, for eksempel med fjerntilgang basert på RDP (Remote Desktop Protocol), som Eksternt skrivebord. 

Den nye standardinnstillingen, som nå er under uttesting i Windows 11 Insider-utgaver, innebærer at innlogging på en gitt brukerkonto sperres i en periode dersom det har blitt gjort mer enn et gitt antall mislykkede innloggingsforsøk. I bildet som Weston har delt, er antallet mislykkede forsøk oppgitt til 10, mens varigheten på perioden hvor nye innloggingsforsøk ikke tillates, er oppgitt til 10 minutter. 

PST-sjef Beate Gangås under fremleggelsen av de årlige risikovurderingene.
Les også

PST: To kinesiske grupper hacket Stortinget i 2021

Skru det gjerne på selv

Denne funksjonaliteten finnes i alle fall i Windows 10 fra før, men er ikke aktivert som standard. Det kan være fornuftig å komme Microsoft i forkjøpet her og endre denne innstillingen selv. Dette kan gjøres ved å starte «Redigeringsprogrammet for lokal gruppepolicy» i Windows (skriv gpedit.msc i søkefeltet i Windows og åpne «Microsoft Common Console-dokumentet» som foreslås) og naviger deg fram til innstillingene for «Policy for låsing av konto», som er vist i bildet øverst i saken. Verktøyet vil foreslå en verdi på varigheten av låsingen, men denne kan overstyres.

I virksomheter vil IT-administratorer ta seg av dette ved hjelp av gruppepolicyer.

ZDNet siterer den britiske sikkerhetseksperten Kevin Beaumon, som skriver at sammen med en nylig avgjørelse om på nytt å blokkere makroer i Office-dokumenter som er lastet ned fra internett, vil denne endringene blokker to av de absolutt mest brukte inngangene for utpressingsvare i Windows.  

Apple gir meldingsappen sin en kraftig sikkerhetsoppdatering i påvente av kvantedatamaskinene.
Les også

Frykter kvanteteknologien – Imessage får historisk oppdatering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.