MOBILDEKNING

Norges siste tettsted har fått mobildekning

Forskerne på Ny Ålesund får en enklere hverdag, men er redd for å miste noe viktig.

Tirsdag 28. november fikk Ny Ålesund mobildekning, som Norges siste tettsted med fast bosetting. Her er wifi og bluetooth forbudt fordi det kan forstyrre sensitive måleinstrumenter, men mobiltelefonen vil kunne revolusjonere hverdagen for forskerne.
Tirsdag 28. november fikk Ny Ålesund mobildekning, som Norges siste tettsted med fast bosetting. Her er wifi og bluetooth forbudt fordi det kan forstyrre sensitive måleinstrumenter, men mobiltelefonen vil kunne revolusjonere hverdagen for forskerne. Foto: Eirik Helland Urke
28. nov. 2023 - 07:56

Tirsdag fikk «forskerbygda» Ny Ålesund ved Kongsfjorden, nordvest på Svalbard mobildekning, som det siste tettstedet i Norge med fast bosetting. Det skjedde da Telenor skrudde på basestasjonen de har satt opp like ved servicebygget til de drøyt 20 personene som skal bo på stedet i vinter. Om sommeren er det opp mot 200 forskere fra hele verden i bygda.

Telenor har samarbeidet med statseide Kings Bay, som eier og drifter infrastrukturen i Ny-Ålesund, og Norsk Polarinstitutt om mulighetene for mobilnett i området.

Fiberkabelen fra Longyearbyen, som knytter Ny Ålesund til omverdenen ble lagt for flere år siden, men til nå har Ny Ålesund vært et lite digitalt sted, forteller administrerende direktør Christian Skottun i Telenor Svalbard til Svalbardposten.

For å unngå forstyrrelser på de mange følsomme instrumentene forskerne har satt opp i og rundt tettstedet, er det nemlig forbudt å bruke både bluetooth og wifi. Mens mobilnettet ikke skal skape problemer for forskerne.

– Tvert imot så kan mobilen nå brukes sammen med ulikt måleutstyr, og automatisk melde inn resultater. Mobilen kan bli et godt verktøy for forskerne, og samtidig både øke sikkerheten og muligheten for å få kontakt, sier Skottun til avisen.

I teorien vil en forsker nå kunne lese av måleresultat på mobilen inne på kontoret, i stedet for å måtte kjøre timevis på snøskuter for å lese av data på en målestasjon ute i terrenget.

Også turistene som kommer til området om sommeren vil nyte godt av mobildekningen. 

Nå vil turistene og alle andre som kommer innenfor rekkevidden av Telenors nye basestasjon – som ifølge Telenor er verdens nordligste – dessuten få en melding fra Telenor ved ankomst om at de må slå av wifi og bluetooth på alt utstyr de har med seg, slik at de ikke skal forstyrre forskernes instrumentpark, skriver NTB.

Beboerne i ny Ålesund er likevel bekymret for at mobildekningen også vil gjøre slutt på roen og særegenheten i bygda, og man diskuterer nå om å lære mobilkultur eller opprette mobilfrie soner er veien å gå for at ikke hverdagen skal bli altfor forandret når mobiltelefonen gjør sitt inntog, skriver Svalbardposten.

Illustrasjonsbilde av en mobil som søker etter wifi-signaler.
Les også

Ny studie: Ingen hjernesvulst fra mobiltelefonen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.