GRÜNDER

Gründer kodet som en gal i 27 måneder. Vil revolusjonere telesektoren

Kunstig intelligens og åpen kildekode er blant teknologiene Shapemaker tar i bruk for å gjøre det enklere å prosjektere og bygge klimavennligere teletårn. Gründerselskapet får nærmest pengene kastet etter seg.

Shapemaker-gründerne Balazs Kisfali (til venstre) og Evan Ramenskiy er på plass i Aker-kvartalet på Fornebu.
Shapemaker-gründerne Balazs Kisfali (til venstre) og Evan Ramenskiy er på plass i Aker-kvartalet på Fornebu. Foto: Gunhild Haugnes
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
31. mars 2023 - 07:05

Inne i et hjørne i gründerfabrikken RunwayFBU på Fornebu sitter et titall utviklere og koder på harde livet. De tar mål av seg å revolusjonere telekom-sektoren og også andre bransjer.

Selskapets sjef og første gründer Balazs Kisfali ser fornøyd på dem. Han jobbet i mange år med å prosjektere teletårn i Afrika og Kina, som sivilingeniør og teknologidirektør i Jacobsen Elektro.

– Tungvinte prosesser, gammel kode

– Oppgavene vi utførte var repeterende og tungvinte. Jeg tenkte at det måtte være mulig å automatisere disse prosessene. Telekom er et område som ikke har hengt særlig godt med i den teknologiske utviklingen. Det er mye gammel kode, mener Kisfali.

Ny koding måtte til, tenkte han. Problemet var at hans kompetanse var innen konstruksjon, kodeegenskapene var begrenset. I 7-8 år år brukte han det meste av fritiden sin på å lære seg dette og han utviklet også noen applikasjoner.

– Det var så morsomt at jeg fant ut at jeg ville gjøre det til et levebrød, smiler han.

Kodet alene i 27 mnd

Han sluttet i direktørjobben, og jobbet på heltid i 27 måneder med å utvikle programvare som skulle modernisere telesektoren – mens han levde på oppsparte midler og konas inntekt.

På nyåret 2021 var han klar med et produkt og ville bli gründer. I denne prosessen fikk han støtte hos en gründergruppe i Tekna og Telenors Knut Haakon Nilsen. Produktet ble godt tatt imot, og fikk raskt pilotkunder.

Høy stemning blant håpefulle gründere tilknyttet Antler. Alle drømmer om å skape den neste enhjørningen, en bedrift som flyr.
Les også

Oppstartsfondet Antler kan velge på øverste hylle: – Topptalentene vil helst bli gründere

Evan Ramenskiy, også han sivilingeniør, ville bli med på reisen. Han sluttet i en sikker jobb hos Rambøll for å bli medgründer i selskapet som ble døpt Shapemaker. Også han måtte godta å jobbe hardt uten lønn i et års tid.

– Telekom i bakevja

– Telekom er i bakevja når det gjelder innovasjon, vi kaller det «legacy software». Våre løsninger vil modernisere telekom-feltet. Oppgaver ingeniører i dag bruker uker på å løse, kan vårt system fikse på minutter og det kan brukes også av ikke-teknologer, sier han.

– Vi mener dette er en «gamechanger», det endrer spillet, konstaterer Kisfali.

– Kan dere si mer om hva slags teknologi det handler om?

– Vi baserer oss på ny teknologi utviklet de siste ti årene. Det handler blant annet om API, Stack og åpen kildekode. Vi benytter oss av værdata fra satellittbilder og tar i bruk nyere verktøy som nettbrett og mobiltelefoner.

Kunstig intelligens og parametrisk design

– Vi bruker også kunstig intelligens og parametrisk design. Og selvfølgelig er det skalerbart og skybasert, legger Ramenskiy til.

Vis mer

Gründerne mener teknologien også vil være en viktig bidragsyter til det grønne skiftet og redusere utslipp av CO2.

Gründer og direktør Agnete Fredriksen i Nykode Therapeutics har klare meninger om hva som skal til for å lykkes med gründerskap innen bioteknologi.
Les også

Ny norsk gründer-boom: Flere verdsatt til over en milliard dollar

– Vi kan designe utstyr til telekommastene som er mer miljøvennlig og bedre tilpasset de geografiske og klimamessige forholdene der de er.

Duoen påpeker at teknologien også kan brukes i andre sektorer hvor man må håndtere repeterende og komplekse hendelser. Ikke minst ser de for seg at det vil være nyttig innen fornybar energi.

Mener teknologien egner seg innen fornybar energi

– Ja, vi ser at vår teknologi kan egne seg godt innen solkraft, vindkraft og kraftnett og være nyttig for selskaper som Statnett og Statkraft, sier Kisfali.

– Hva mener telekom-industrien om dette, har dere fått kunder?

– Vi opplever at det er stor interesse. Vi er i tett dialog med kunder i et titall land, også i Norden. Teknologien er jo ikke minst aktuell i og med at 5G-nettet nå rulles ut for fullt, sier Ramenskiy

Teknologien er jo ikke minst aktuell i og med at 5G-nettet nå rulles ut for fullt

Evan Ramenskiy

Den eneste kunden de foreløpig får lov å offentliggjøre er teletårn-selskapet Vantage Tower, som har telegiganten Vodafone som hovedeier.

Antler, Startuplab og RunwayFBU

I den spede oppstarten i august 2021 ble selskapet innrullet hos talent-fabrikken Antler, og var etter noen intense uker en av dem som ble plukket ut til å bli satset videre på. Her møtte de også Ingrid Sofie Øvrum Sem, som ble kommersiell direktør og også medgründer i Shapemaker. Også hun måtte gå 12 måneder uten lønn.

Siden fikk selskapet flytte inn hos Startuplab, og utviklet seg videre der.

Det begynner å bli trangt rundt programmerings-bordet hos Shapemaker. Likevel jakter selskapet på flere kodeknekkere. <i>Foto: Gunhild Haugnes </i>
Det begynner å bli trangt rundt programmerings-bordet hos Shapemaker. Likevel jakter selskapet på flere kodeknekkere. Foto: Gunhild Haugnes 

Høsten 2022 ble de invitert inn i tech-hubben RunwayFBU, som eies av Aker og Kjell Inge Røkke på Fornebu. Her har de ansatt en rekke sivilingeniører og programmere som blir satt til å jobbe tett sammen.

– Flere av de vi har ansatt kommer fra trygge jobber, men synes det er morsommere å være med på dette, sier Kisfali.

Gleder seg til å flytte inn i Aker Tech House

Det begynner å bli trangt i Runway-lokalene og gründerne gleder seg til å flytte inn i Aker Tech House som reiser seg på nabotomten.

I tillegg til Antler, Startuplab og RunwayFBU har også engleinvestor Trond Riieber Knudsen og Firda, med seriegründer Geir Førre i spissen, investert i Shapemaker.

Hvor mye penger de har fått av investorene får de foreløpig ikke lov å gå ut med, det vil trolig bli kjent senere i år i forbindelse med en ny kapitalinnhenting.

Men per nå så eier de eksterne aktørene omtrent 30 prosent av selskapet, mens de tre gründerne sitter med resten.

Nok penger til ansettelser

– Jeg kan si såpass at vi har fått nok penger til å kunne ansette de fagfolkene vi trenger for å videreutvikle teknologien, sier Kisfali.

Per nå er det 11 ansatte i Runway-lokalene og tre ansatte som jobber fra utlandet.  De ansatte er fra 9 ulike nasjonaliteter. Selv er Kisfali fra Ungarn, mens Ramenskiy er russiskfødt, men med australsk pass.

Shapemaker-staben hos RunwayFBU på Fornebu ønsker seg flere kvinner. <i>Foto:   Gunhild Haugnes</i>
Shapemaker-staben hos RunwayFBU på Fornebu ønsker seg flere kvinner. Foto:   Gunhild Haugnes

Men selskapet jakter på enda flere programvare-utviklere. Per i dag er det kun en kvinne ansatt, nemlig den kommersielle direktøren.

– Vi ønsker oss helt klart flere kvinner. Men dessverre er det langt mellom de kvinnelige kodeknekkerne, sukker Ramenskiy.

Ble født i krisetid: – Jeg kodet som en gal

– Det er urolige tider, og nylig måtte Silicon Valley Bank legge ned. Er det gunstig med gründerskap nå?

– Jeg har opplevd to kriser. Under finanskrisen i 2008 jobbet jeg med eiendom i Ungarn. Det var en bransje som knakk sammen og bidro til at jeg flyttet til Norge. Og mens jeg bygget opp Shapemaker ble vi rammet av covid og var nødt til å tilbringe tiden på hjemmekontor. Jeg kodet som en gal. Men det er ofte i krisetider at kreativiteten blomstrer. Da er man nødt til å finne på noe nytt. Shapemaker er født i en krisetid, konstaterer Kisfali.

Frida Vonstad har etablert selskapet The Coring Company i hjembyen Mo i Rana.
Les også

Hun har utviklet kunstig intelligens som kan gjør gruver mer lønnsomme

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.