KORONAVIRUS

Googles posisjonsdata fra mobiler viser hvordan Norge har stoppet opp

Anonymiserte data fra mobiltelefoner avslører dramatiske endringer i bevegelsesmønsteret til personer over hele verden.

Rapporten for Norge viser at vi i høy grad følger myndighetenes råd om å holde oss hjemme.
Rapporten for Norge viser at vi i høy grad følger myndighetenes råd om å holde oss hjemme.
3. apr. 2020 - 10:50

Som mange vet bruker Google lokasjonsdata fra mobiltelefoner for blant annet å kunne vise på Google Maps om det er køer på veiene, og på den måten kunne foreslå omkjøringer. Dette er en funksjon som man nå aktivt må skru på for Google-kontoen sin.

Nå har Google tatt i bruk slike anonymiserte lokasjonsdata fra mobiltelefoner verden over til å lage rapporter som viser hvordan bevegelsesmønsteret til personer endrer seg over tid som følge av myndighetenes tiltak for å bekjempe covid-19 – sykdommen som forårsakes av koronaviruset SARS-CoV-2. 

I et blogginnlegg skriver Google at rapportene er laget for at helsemyndigheter skal få bedre innsikt i hvordan korona-tiltakene fungerer, hvilke områder befolkningen beveger seg i, og når det størst tetthet av mennesker på ulike steder. 

Dataene som brukes er aggregerte og anonymiserte, og Google bruker spesielle mekanismer som å legge til «kunstig støy» i datasettene for at ikke enkeltindivider skal kunne identifiseres – men slik at kvaliteten på resultatene likevel beholdes. 

Viser store endringer i Norge

Rapportene dekker store deler av verden, og totalt 131 land har nå fått sine egne rapporter som kan lastes ned i PDF-format. 

Rapporten for Norge viser at myndighetenes tiltak har hatt enorm effekt på bevegelsesmønsteret til Norges befolkning. For eksempel har bevegelsene på restauranter, kaféer, shoppingsentere, kinoer og museer gått ned med hele 65 prosent. Besøkene til dagligvarebutikker og apoteker har naturlig nok hatt en mindre nedgang – 32 prosent.

 
 

Nordmenn besøker likevel i stor grad parker, der har nedgangen vært på bare 5 prosent, og i noen fylker har det vært en økning. 

Arbeidsplasser har hatt en nedgang på 34 prosent, mens kommunikasjonsknutepunkter som bussholdeplasser, jernbane- og T-banestasjoner har hatt en nedgang på hele 57 prosent.

 
 

Det eneste av stedene som er målt som har en økning i bevegelse etter at myndighetene ga nordmenn beskjed om å holde seg hjemme, er boligområder. Her har det vært en økning på 11 prosent – noe som tyder på at vi følger myndighetenes råd.

Rapporten gir også detaljert innsikt ned på fylkesnivå, hvor det er ganske store forskjeller. For eksempel går besøkene i parker opp med 24 prosent i Viken, mens den går tilbake med 7 prosent i Oslo. Årsaken kan kanskje være at det er vanskeligere å holde avstand i en stor by som Oslo, enn det er i mindre byer og ute på bygda. 

Her kan du søke etter rapporter for alle landene som er med.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.