MOBIL

Googles egen skadevarebeskyttelse for Android gjør det elendig i ny test

Oppdaget bare en tredel skadevaren. Alle de 16 andre var langt bedre.

Google Play Protect gir en viss beskyttelse, men langt fra like god som dedikerte sikkerhetsapper til Android.
Google Play Protect gir en viss beskyttelse, men langt fra like god som dedikerte sikkerhetsapper til Android. Illustrasjon: Google. Montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. mars 2020 - 09:45

Det tyske IT-sikkerhetsinstituttet AV-Test har sammenlignet hvor godt 17 ulike, forbrukerrettede sikkerhetsløsninger for Android er i stand til å oppdage skadevare på enhetene. Inkludert i testen er også Googles egen Play Protect, som ofte er den eneste sikkerhetsløsningen Android-brukere benytter.

Google Play Protect er en del av Google Play Butikk-appen. Den skanner også apper installert fra andre kilder. 

6664 skadevareprøver

Men testen til AV-Test viser at Play Protect ikke gjør jobben særlig godt. Av de 6664 skadevareprøvene løsningen ble utsatt for i testen, klarte Googles verktøy bare å identifisere omtrent en tredel. Mer enn 4000 skadevareprøver snek seg gjennom.

Illustrasjon av det nye datasenteret til Google Norge i Skien.
Les også

Dette vet vi om Googles milliardanlegg i Skien. Det kan bli seks like store datasentre

I den delen av testen som handlet om detektering av faktisk skadevare, referansetesten, var rundt halvparten av skadevaren skadevare som har vært i sirkulasjon en stund, opptil fire uker. Den andre delen, sanntidstesten, besto av infiserte apper som ikke var mer enn 2 til 24 timer gamle. 

Mye dårligere deteksjonsrate enn alle andre

Mens Google Play Protect bare greide å gjenkjenne drøyt 30 prosent av skadevaren i begge disse deltestene, var det få av de øvrige som ikke greide minst 99 prosent i begge deltestene. Aller best ut kom sikkerhetsappene fra AhnLab, G Data og McAfee, som oppnådde 99,9 prosent i sanntidstesten og 100 prosent i referansetesten. 

McAfee-appen gjorde det derimot enestående dårlig i den delen av testen som gikk på ytelse. Mens 16 av de 17 appene knapt har noen negativ innflytelse på batteritiden til enheten, brukte McAfee-appen ganske mye strøm ved hele tiden å være ganske aktiv i bakgrunnen. 

Saken fortsetter under bildet.

Tabell over resultatene i AV-Tests test av forbrukerrettede sikkerhetsapper til Android våren 2020. <i>Illustrasjon: AV-Test</i>
Tabell over resultatene i AV-Tests test av forbrukerrettede sikkerhetsapper til Android våren 2020. Illustrasjon: AV-Test

Falske alarmer

Sikkerhetsappene ble også testet mot et utvalg på nærmere 3000 harmløse apper, hvorav 850 ble lastet ned fra andre kilder enn Google Play. 

Én manns frivillige innsats skal ha reddet dagen ved å oppdaget en subtil bakdør i Linux. Bildet viser operasjonssentralen til Nasjonalt cybersikkerhetssenter
Les også

Utvikler oppdaget Linux-bakdør: – Ville vært en global katastrofe

De aller fleste av sikkerhetsappene gjenkjente korrekt nok testappene som harmløse. Sikkerhetsappene fra AhnLab, Antiy, Cheetah Mobile, Ikarus, F-Secure, Avast og AVG bommet i noen få tilfeller, mens Google Play Protect bommet hele 30 ganger. 

Sju vinnere

Det er ikke veldig store marginer mellom de 16 øvrige sikkerhetsappene, men sju greide 18 av 18 mulige poeng, Avira Antivirus Security, Bitdefender Mobile Security, G Data Internet Security, Kaspersky Lab Internet Security for Android, NortonLifeLock Norton Security, SK Telecom T-guard og Trend Micro Mobile Security. 

Google Play Security fikk 6,0 prosent, hvorav samtlige ble hentet i ytelsesdelen av testen.

Flere av produktene i testen er ikke tilgjengelige i Google Play-butikken under det navnet som er oppgitt i testen. Flere av leverandørene tilbyr flere ulike produkter, noe som kan gjøre det vanskelig å vite hvilket som faktisk har blitt testet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Noen av sikkerhetsappene er koster penger, ofte etter en begrenset prøveperiode. Andre tilbys med annonsefinansiering eller en «freemium»-basert prismodell som også gir tilgang til mye tilleggsfunksjonalitet. Pris er ikke en faktor som har blitt vurdert i testen. 

Sarah Raimond (fra venstre) er prosjektleder for Googles datasenteretablering på Gromstul. Her avbildet med Google Norge-sjef Tine Austvoll Jensen etter gårsdagens pressekonferanse i Skien.
Les også

Google får også en Oslo-region med tre datasentre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.