FIBERKABEL

Furer på havbunnen ved begge de ødelagte Østersjø-kablene

Estiske myndigheter har offentliggjort bilder av den ødelagte FEC-kabelen mellom Estland og Finland.

Estisk sikkerhetspoliti har offentliggjort bilder som viser hvordan FEC-kabelen mellom Estland og Finland er revet over.
Estisk sikkerhetspoliti har offentliggjort bilder som viser hvordan FEC-kabelen mellom Estland og Finland er revet over. Foto: Estlands beskyttelsespoliti (KAPO)
30. okt. 2023 - 17:22

Det estiske sikkerhetspolitiet KAPO la fredag fram bilder av den fiberkabelen som natt til 8. oktober ble ødelagt på sjøbunnen mellom Finland og Estland.  Det finske teleselskapet Elisas Finland Estonia Connection (FEC)-kabel ser ut til å ha blitt revet over med stor kraft, og på bruddstedet stikker fibertråder og isolasjonsmateriale ut i alle retninger.

Kabelen skal allerede være reparert, skriver den finske avisen Helsingin Sanomat, men etterforskningen rundt hvordan kabelen ble ødelagt fortsetter.

Blant annet prøver man å finne ut om det kinesiske containerskipet New New Polar Bear, som trolig kappet den nærliggende gassrørledningen Balticconnector med skipets anker, også kan ha ødelagt FEC-kabelen. Kabelen ligger et stykke øst for gassrørledningen.

Administrerende direktør Svein Arild Ims i Altibox Carrier sier den nye forbindelsen mellom Stavanger og Oslo både har stor kapasitet og svært lav forsinkelse, blant annet på grunn av bare 90 skjøter.
Les også

Mer fart over fjellet: Ny fiber fra Stavanger til Oslo

Ikke avdekket kontakt

Politiet har ikke gått ut med noen konklusjoner ennå, men opplyser at det er funnet furer på havbunnen ved både FEC-kabelen, og Arelions EE-S 1-kabel mellom Sverige og Estland, som ble ødelagt samme dag. Skaden på EE-S 1-kabelen oppstod om lag fem mil vest for den estiske øya Hiiuma.

Tidspunktene for både FEC- og EE-S 1-skadene sammenfaller med AIS-posisjonene til New New Polar Bear og det russiske skipet Sevmorput, som beveget seg samtidig gjennom området der kablene og gassrørledningen ble skadet.

Etterforskningen skal hittil ikke ha avdekket om de to fartøyene var i kontakt med hverandre under seilasen.

Helsingin Sanomat skriver at det svenske marinefartøyet HMS Belos, etter anmodning fra estiske myndigheter, har undersøkt alle undervannsforbindelser i estisk territorialfarvann. Det er ikke observert skader andre steder.

Trusselaktøren har erstattet eget nettsted med en forfalsket plakat. Europol, britiske National Crime Agency (NCA) og det amerikanske justisdepartementet har alle benektet enhver involvering eller kjennskap til en slik aksjon.
Les også

Hackergruppe bløffer om politiaksjon – skal ha stukket av med en kvart milliard

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.