Slik løser de korrupsjonsproblemene

Medienes hardkjør har tvunget politikerne på banen, og med det kommer også behovet for en resolutt løsning. Heldigvis er medisinen Telenor må ta slett ikke så vond.

Varog KervarecVarog KervarecFagredaktør
24. nov. 2014 - 08:48

Har Vimpelcom bedrevet korrupsjon i Usbekistan? Og hvor mye av ansvaret for en slik ugjerning skal Telenor eventuelt bære?

De siste ukenes mediekjør mot Telenor-ledelsen har ikke brakt oss særlig nærmere et fullgodt svar på disse to sentrale spørsmålene.

Men det massemedienes kampanje har avdekket, er likevel interessant:

  • Mye tyder på at næringsminister Monica Mæland først nå har oppfattet alvoret i saken. Dette er altfor sent.
  • Telenors underkommunisering av alvoret i anklagene har fått en rekyleffekt.

Politisk uforstand

Budsjettenigheten gjør at journalistene har fått annet å tenke på, og Monica Mæland og Jon Fredrik Baksaas kan regne med å få et pusterom.

Det trodde nok Baksaas han for lengst hadde skaffet seg.

Det er langt over halvannet år siden Inside Telecom pekte på det paradoksale ved at Telenors konsernsjef forlangte svar fra et styre han selv var medlem i.

I februar 2013 skulle det likevel ikke mer til fra konsernsjefen før kritikken, som Dagens næringsliv på det tidspunktet var alene om å fremføre, stilnet. Hvor den politiske ledelsen var da, er ikke godt å si.

Telenors forsvar har hele tiden vært bygd opp rundt argumentet om at dette er et Vimpelcom-anliggende. På denne måten har man avvist de vanskelige spørsmålene ved å henvise til et selskap hvis hovedkontor er i Amsterdam, og ikke på Fornebu.

Men hvorfor den politiske ledelsen heller ikke tok hintet da Økokrim aksjonerte mot Telenor i mars samme år, er vanskeligere å forstå.

Selvsagt skal næringsministeren på banen når et av landets største selskaper trekkes inn i en internasjonal etterforskning av bestikkelser og korrupsjon i milliardklassen.

Må selge seg ut

Nå kan det fort være at Telenor må betale for politikernes sendrektighet. For det ropes etter reaksjoner, samtidig som Presse-Norge ikke helt vet hvem det bør reageres mot.

Telenor hevder de har alt sitt på det tørre, og for å bevise dette har selskapet begynt å dele noe av den informasjonen de anså som irrelevant vinteren 2013 – fordi saken var «et Vimpelcom-anliggende».

Det kan godt være at dette er sant. Men Telenors problem er at det begynner å bli irrelevant.

For den norske stat kan uansett ikke ha på seg at den bedriver snuskete forretninger og pumper opp den private formuen til suspekte statsledere i tidligere sovjetstater.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Altså er løsningen både enkel og vrien til samme tid: Telenor må selge seg ut av Vimpelcom.

Vil ha opp prisen

Den gode nyheten er at Telenor en god stund alt har ønsket nettopp dette. Det har stått på agendaen helt siden selskapet tapte kampen om kontrollen over det russiske mobilselskapet etter en femårig kamp i rettssaler verden over.

Da det for et par år siden ble klart at Mikhail Fridman og Alfagruppen hadde tatt kontroll over Vimpelcom, satt Telenor tilbake med en finansiell posisjon som disharmonerte med selskapets konsernpolicy. For Telenor skal være en industriell eier med kontroll, ikke en finansiell eier uten styringsrett.

Telenor sitter nå igjen med to problemer knyttet til et salg av Vimpelcom:

  • Vimpelcom har falt med 55 prosent på børsen det siste året. Verdien på Telenors aksjepost er tilsvarende redusert.
  • Hvem vil sitte som minoritetseier i et selskap ledet av oligarken Fridman? Hvor mange potensielle kjøpere kan Telenor mønstre for å starte en budkamp?

Kanskje er Fridman selv den eneste reelle kandidaten til å kjøpe Telenors eierandel på 35,7 prosent. Det er ikke akkurat prisdrivende.

– Telenor har ingen planer om å selge seg ut av Vimpelcom. I så fall ville vi nok uansett ønsket oss et salg til aksjekurser som i større grad avspeiler de underliggende verdiene i selskapet. Vi mener at dagens kursnivå slett ikke avspeiler disse verdiene, sier styreformann Svein Aaser i Telenor til Aftenposten.

Og med det har han foretatt sitt første, offentlige forhandlingsutspill.

Les også: Aksjonærene presser Telenor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra