Copyleaks-gründer overrasket over omfanget av plagiering  

Sandra Borch gikk av som statsråd etter avsløring om plagiering. Ingvild Kjerkol er i søkelyset for det samme. Programvaren Copyleaks er brukt til å avsløre det mulige forskningsjusket.

Sandra Borch trakk seg som forsknings- og høyere utdanningsminister etter plagiering av masteroppgave.
Sandra Borch trakk seg som forsknings- og høyere utdanningsminister etter plagiering av masteroppgave. Foto: Martin Solhaug Standal
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
22. jan. 2024 - 12:19

Sandra Borch gikk fredag kveld av som statsråd for forskning og høyere utdanning etter avsløringen knyttet til hennes masteroppgave fra Universitetet i Tromsø i 2014.

Også helseminister Ingvild Kjerkol er i søkelyset for mulig plagiering i forbindelse med sin masteroppgave i 2021.

– Teknologi kan bli bruk som våpen

Programvaren Copyleaks er brukt til å avsløre disse forholdene

Mannen som skapte Copyleaks, Alon Yamin, uttaler til DN at han er overrasket over omfanget av plagiering blant profilerte personer.

– Jeg tror enhver teknologi kan bli brukt som et våpen, sier han til DN.

Sandra Borch (f.v.) gikk av som statsråd 19. januar etter master-juks. Ingvild Kjerkol innrømmet søndag å ha gjort feil i sin masteroppgave.
Les også

Bakgrunnen deres må sjekkes bedre – bruk kunstig intelligens

Copyleaks har skapt overskrifter over hele verden fordi programvaren har avslørt plagiatvirksomhet blant politikere, finansfolk og akademiatopper over hele verden.

Yamin sier at han er overrasket over omfanget av plagiering utført av profilerte personer.

KI og maskinlæring

Teknologien bak Cyberleaks kommer fra Yamins arbeid med utvikling av KI- og maskinlæringsdrevne algoritmer på oppdrag for Israels militære etterretningstjeneste.

I Norge kom dette verktøyet på dagsorden etter at BI-student Kristoffer Rytterager brukte verktøyet for å avsløre statsråd Sandra Borchs plagiat i egen masteroppgave, noe som førte til at hun fredag gikk av som statsråd. E24 omtalte denne saken først

Lørdag kom det fram i VG at statsråd Ingvild Kjerkhol har skrevet en rekke passasjer i sin masteroppgave, som er nesten ordrett identisk med tekst fra andre akademiske oppgaver.

Statsminister Jonas Gahr Støre og UiO-rektor Svein Stølen fra dagens kunngjøring av at regjeringen bevilger penger til KI-forskning.
Les også

Regjeringens KI-satsing får skryt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.