FORBRUKERTEKNOLOGI

Ble saksøkt for 50 milliarder kroner for privatmodusen i Chrome – nå endrer Google definisjonen

Innrømmer at «incognito» ikke er helt privat.

Dette er meldingen man får opp når man aktiverer privatmodusen i Chrome, men den skal snart endres.
Dette er meldingen man får opp når man aktiverer privatmodusen i Chrome, men den skal snart endres. Foto: Skjermbilde
17. jan. 2024 - 16:05

For noen få år siden ble et gruppesøksmål rettet mot Google av folk som mente at den såkalte «incognito»-modusen i Chrome – som er ment å tilrettelegge for privat surfing – ikke var så privat likevel.

Som Digi.no nylig fortalte, har det omsider blitt inngått et forlik mellom partene, og tilsynelatende har Google også tatt lærdom av saken.

Endrer beskrivelsen av funksjonen

Nettstedet MSPowerUser var først ute med å melde at Google planlegger å endre meldingen brukerne ser når de aktiverer incognito-modusen i Chrome, for å beskrive hva modusen gjør på en mer presis måte.

Den nye endringen dukket nylig opp i Canary-versjonen av Chrome, som er en eksperimentell Chrome-utgave som benyttes av utviklere til å teste ut nye funksjoner og endringer før de rulles ut til alle brukere. 

Det er dermed uvisst når oppdateringen blir synlig i den vanlige Chrome-versjonen.

Den oppdaterte meldingen lyder nå:

– Andre som bruker denne enheten, ser ikke aktiviteten din, så du kan surfe mer privat. Dette vil ikke endre hvordan data samles inn av nettsider du besøker og tjenester de bruker, inkludert Google. Nedlastninger og bokmerker og bokmerker blir lagret.

Ordlyden er med andre ord endret ganske markant, og nå bruker Google for eksempel formuleringen «mer privat» i stedet for bare «privat» for å bedre tilpasse meldingen til hva funksjonen faktisk gjør.

Krevde 50 milliarder kroner

Kravet i søksmålet lå på hele 5 milliarder dollar, over 50 milliarder kroner, før det nylige forliket ble inngått. Detaljene rundt forliket er ikke offentliggjort. 

Siden søksmålet først ble levert, har Google blant annet forsøkt å få hele saken droppet, men dette ble avvist av en føderal dommer i USA i 2021.

Dommerens begrunnelse var at Google ikke skal ha opplyst godt nok overfor brukerne at datainnsamling finner sted selv om man benytter den private surfemodusen.

Google har helt siden starten avvist grunnlaget for søksmålet.

– Vi benekter disse påstandene på det sterkeste og vil forsvare oss kraftig mot dem. Inkognito-modusen i Chrome gir deg valget å surfe på internett uten at aktiviteten din blir lagret i nettleseren eller enheten. Som vi tydelig opplyser hver gang du åpner en ny inkognito-fane, kan nettsider samle inn informasjon om surfeaktiviteten din, sa Google i en kommentar i forbindelse med saken i 2021.

Incognito-modusen i Chrome var kontroversiell til og med blant noen av Googles egne ansatte. Som Digi.no skrev i 2022, meldte flere medier om interne e-poster hos selskapet som avslørte en kritisk holdning til hvordan modusen ble markedsført.

– Gjør incognito-modusen ordentlig privat. Vi er begrenset i hvor mye vi kan markedsføre incognito fordi den ikke er ordentlig privat, noe som krever veldig vagt språk som nesten er mer skadelig, het det i en e-post sendt av Googles markedssjef Lorraine Twohill til toppsjefen Sundar Pichai.

Incognito-modusen opplyser rimelig tydelig at aktiviteten ikke er helt privat, men likevel har et søksmål mot Google nå endt med et forlik.
Les også

Google inngår forlik etter milliardsøksmål om Chromes inkognitomodus

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.