(Bilde: Jernbaneverket)

5G kan avløse nødnettet og mobilnett for tog

Med neste generasjons mobilnett er det mulig å skape flere mobilnett i samme fysiske infrastruktur, eksempelvis nødnett og jernbanenett.

En av teknologiene som ble nevnt stadig vekk i forbindelse med 5G under Mobile World Congress i Barcelona, var «network slicing», eller skivedelte nettverk som vi velger å kalle det på norsk.

Vi kunne også kalt det for mobilnettverk levert som en tjeneste. Dette er et konsept der mobilnettet splittes logisk i flere underliggende fullstendige nettverk avhengig av behovet. En av anvendelsene vil kunne være å dele ut ressurser til mobiloperatører som fungerer som videreselgere av eksempelvis Telenors og Teliasoneras nettverk.

Spesialiserte nettverk

Men teknologien kan også benyttes til å skape nødnett og andre mer spesialiserte nettverk, for eksempelvis til jernbaneformål. Flere av nettverksprodusentene på Mobile World Congress viste fram konsepter der skivedelte mobilnett benyttes til å bygge opp moderne nettverk for jernbane og nødformål, men også nettverk knyttet til helt spesielle tjenester.

Forsiden akkurat nå

Til toppen