(Bilde: Håvard Fossen, InsideTelecom.no)

Nyttig leketøy for mobilnett

Det ser ut som et leketøy, men det fjernstyrte oktokopteret som to voksne menn fra Technogarden flyr rundt med kan gjøre det raskere og billigere å bygge mobilnett i Norge. Se video!

Når mobiloperatørene planlegger plassering av nye basestasjoner skjer mye av jobben teoretisk, bøyd over kartverk inne på kontoret. Det er ikke alltid at kartet og terrenget stemmer helt overens. Blant annet kan bygninger og trær gi overraskelser for mobildekningen når ingeniørene har levert fra seg planene til folkene som faktisk skal gjøre jobben med å sette opp master for basestasjonene ute i den virkelige verden.

Dette er blant utfordringene telekonsulentene i Technogarden vil bidra til å løse ved hjelp av en drone – et oktokopter – med en egen uavhengig rigg for videokamera. Derfor ser du to piloter som «bemanner» dronen i videoen som følger denne saken. Den ene, Morten Henden Aamot, flyr selve dronen, mens Kai Nybakk styrer videokameraet. Vi møter de to i Sandvika for en prøvetur sammen med lederen for teleseksjonen i Technogarden, Johan Horstmark og salgs- og rekrutteringsleder Børre Andersen.

Koblet til kart

Foto: Håvard Fossen, InsideTelecom.no

Blant tjenestene Technogarden selger til mobiloperatører er radio- og transmisjonsplanlegging og såkalt «site acquisition», altså å planlegge og skaffe steder å henge opp basestasjoner, enten de settes på tak, vegger eller i egne master. Ofte benyttes radiobasert punkt-til-punkt-samband for å knytte basestasjonene sammen med resten av telenettet. Dette er i dag oftest radiolinker som opererer i høye frekvensbånd og som gir bredbånd med en kapasitet på mange hundre megabiter per sekund.

Forsiden akkurat nå

Til toppen