(Bilde: SSL)

Thor 7-satellitten har slukt milliarder av kroner – nå må den levere

Dette er historien om hvordan Telenor har bygget sin nye satellitt.

Palo Alto/Tek.no: Vi har på oss spesialdrakter, hårnett og sko som er børstet frie for støv, idet vi går inn i en enorm luftsluse i den gigantiske satellitt-fabrikken til Space Systems Loral i Silicon Valley. På podiumsplass i det åpne rommet, som sikkert er 15 meter under taket, står den splitter nye Thor 7-satelitten til Telenor Satellite Broadcasting.

Det er uten tvil et imponerende skue, og etter i dag er det ytterst få mennesker som noen gang vil se den igjen. For om bare noen ukers tid vil den bli skutt opp i verdensrommet, og være 36.000 kilometer unna ethvert menneske på jorda.

Oddveig Tretterud, direktør for Thor 7-programmet til venstre, og administrerende direktør i Telenor Satellite Broadcasting, Morten Tengs.
Oddveig Tretterud, direktør for Thor 7-programmet til venstre, og administrerende direktør i Telenor Satellite Broadcasting, Morten Tengs. Det var fotoforbud inne på fabrikken, så alle bildene fra turen vår er tatt av produsenten.Foto: SSL

Morten Tengs, administrerende direktør i Telenor Satellite Broadcasting, smiler tydelig. Like etter ham kommer Oddveig Tretterud, som har hatt ansvaret for å få denne satellitten bygget fra start til slutt. De to direktørene er utdannet ingeniører, og er nok stolte av den høyteknologiske doningen vi står foran. For selv om de har et knippe journalister på slep, er dette er en merkedag for dem begge.

Forsiden akkurat nå

Til toppen