Teknisk direktør Frode Støldal i Telenor Norge ser på LTE TDD som mulig teknologi for å mate små basestasjoner. (Bilde: Håvard Fossen)

Telenor tar i bruk småceller

Småceller får en mer sentral rolle i Telenor-nettet for å skape økt kapasitet og dekning, ifølge teknisk direktør Frode Støldal, som ser på LTE TDD for backhaul av småcellene.

Under Mobile World Congress i Barcelona i månedsskiftet februar/mars var en av de tydeligste trendene stor oppmerksomhet rundt bruk av småceller – små basestasjoner – i mobilnettene.

Småceller er i hovedsak myntet på å levere bedre innendørsdekning eller å gi økt kapasitet på steder der det er mange brukere av nettene samlet samtidig.

Foreløpig har Norges største mobiloperatør, Telenor, vært tilbakeholdne med å ta teknologien i bruk, mens en aktør som Network Norway har brukt småceller i flere år, særlig for å levere mobildekning inne i bedrifter. En stor forskjell fra dagens basestasjoner i makronettet er at småcellene gjerne benytter vanlige bredbåndsforbindelser, gjerne bedriftens egen, for kontakt med mobilnettet.

Forsiden akkurat nå

Til toppen