De to nye smartmobilene fra Apple, Iphone 6 og 6 plus, samt IOS 8, åpner for innføring av tale over både LTE og wifi. (Bilde: Apple)

Tale over LTE og wifi i Iphone

Med lanseringen av de to nye smartmobilene fra Apple og den nye versjon 8 av operativsystemet IOS, kan mobiloperatørene tilby tale både over LTE/4G og wifi.

I Norge har Telenor tidligere i år uttalt at tale i deres 4G-nett (volte) kommer først i 2015. Forutsetningen var at Apple kom med støtte for tjenesten. For operatørene var nok derfor støtte for tale over LTE den aller viktigste nyheten ved lanseringen av Iphone 6 og 6 Plus 9. september.

Teknologien er viktig for operatørene fordi det er nødvendig for å overføre kapasitet fra 2G- og 3G-nettene til den mer effektive 4G-teknologien. I tillegg løser det et lite problem med at kunder som henger på LTE i 800 MHz-båndet i dag kan ha flott mobildatadekning, uten at de samtidig kan snakke i mobilen. At kundene får bedre tale- og datatjenester på mobilene med volte er en bonus.

Avhengig av Apple

Telenors hovedarkitekt for taletjenester, Leif Tomas Lien sa i februar rett ut at om ikke Apple tilbyr støtte for tale over LTE i sine kommende produkter, kunne det føre til at lanseringen av volte kunne bli utsatt. Rett og slett fordi det er svært mange brukere av Iphone i de norske mobilnettene. Nye Android og Windows-mobiler har lenge hatt støtte for volte.

Forsiden akkurat nå

Til toppen