Første kommersielle LTE-nett ble åpnet i Stockholm og Oslo 14. desember 2009.

Raskere 4G på vei

Nesten hver dag ser vi LTE/4G-symbolet på mobilen på nye steder. Mens norske mobiloperatører bygger ut LTE/4G, konkurreres det i Sør-Korea om neste generasjon: LTE Advanced.

Stockholm og Oslo var først med LTE – eller 4G, som tjenesten markedsføres som. Nettene som ble åpnet 14. desember 2009 var kommersielt tilgjengelige for kundene, men var i praksis testnett for et fåtalls kunder de første årene, blant annet på grunn av mangel på terminaler.

Nå for tiden dukker 4G/LTE-symbolet opp i hjørnet av mobilskjermen på stadig nye steder. Skikkelig 4G/LTE flatedekning blir det likevel ikke før mobiloperatørene får ta i bruk 800 MHz-båndet, som etter planen skal auksjoneres ut mot slutten av 2013.

En av fordelene med LTE Advanced er at det blir lettere å levere kvalitet til mange samtidige brukere, eksempelvis på konserter, som her.
En av fordelene med LTE Advanced er at det blir lettere å levere kvalitet til mange samtidige brukere, eksempelvis på konserter, som her.Foto: Yourockphoto

Neste generasjon

Selv om Norge og Sverige var først ute med teknologien LTE – Long term evolution – har foregangsland for mye av utviklingen befunnet seg i Asia, først og fremst Japan og Sør-Korea. Og særlig i Sør-Korea er det nå LTE Advanced, eller LTE-A, oppmerksomheten dreier seg rundt.

Forsiden akkurat nå

Til toppen