Nkoms Rolf Gordon Roland gir Tønsberg-ordfører Petter Berg en plakett som forteller at byen har miljøvennlig nødstrøm. I bakgrunnen teknisk direktør Jon Christian Hillestad, og leder for teknisk infrastruktur Arnt Hernes, begge Telia. Bak dem er bua der brenselcellen som omdanner hydrogen og oksygen til strøm for å drive basestasjonen står. . (Bilde: Håvard Fossen, Insidetelecom.no)

Norges første hydrogendrevne basestasjon

Tønsberg er første by i Norge med en basestasjon i mobilnettet som har hydrogendrevet nødstrøm.

Det er Telia som har prosjektert og bygd anlegget ved basestasjonen, som skal levere tre døgns nødstrøm og levere både tale og data. Det hele er finansiert av statsbudsjettets midler til forsterket ekom som forvaltes av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Nkoms Rolf Gordon Roland har vært med i prosjektet og overrakte torsdag en plakett til Tønsberg-ordfører Petter Berg, som dokumenterer at byen nå har minst tre dagers grønn nødstrøm for mobilkommunikasjon rundt sentrale deler av kommuneadministrasjonen.

Telias Arnt Hernes sammen med danske Troels Gudiksen i Ballard, som har levert brenselcellen de to står ved.
Telias Arnt Hernes sammen med danske Troels Gudiksen i Ballard, som har levert brenselcellen de to står ved. Foto: Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Grønn reservestrøm

Bakgrunnen for at Tønsberg har fått grønn nødstrøm er strengt tatt stormen Dagmar i jula 2011, da store deler av fast- og mobilnettet, særlig på Vestlandet, ble taust. Ett av resultatene ble krav om reservestrøm på først seks, så redusert til 2-4 timer på et stort antall basestasjoner, akkompagnert av et kor av misnøye fra mobiloperatørene som ser kostnader på flere hundre millioner kroner som de heller ville brukt til å bygge ut dekning.

Forsiden akkurat nå

Til toppen