NEC inn i markedet med femtoceller

Små basestasjoner plassert i hjem og bedrifter skal bli inngangsporten til mobilnettene i Norge for japanske NEC.

Elektronikkprodusenten NEC er en gigant i verdensmålestokk, men har lite fotfeste i det norske markedet. Nå satser selskapet på å komme inn i mobilnettene der de høyeste volumene av produkter kan komme; På femtoceller - små basestasjoner i hjem og kontorer.

- Fordelen for oss i NEC er at vi har kompetanse på alt fra forbrukerprodukter til mobilsystemer for operatørene. Det gjør oss i stand til å lage systemer for femtoceller som blir enkelt å ta i bruk for kundene og operatørene, sier Fredrik Tumegård, som leder NEC i Norden fra sitt kontor i Stockholm.

Nye tjenester

De fleste større mobiloperatører i verden ser nå på femtoceller, enten de er i gang med pilotprosjekter eller kun diskuterer om det kan være noe for dem. Foreløpig er det stor usikkerhet rundt hvilke forretningsmodeller som passer til å innføre denne type basestasjoner for hjemmene eller om det er bærekraftige forretningsmodeller i det hele tatt. Når det gjelder femtoceller til næringslivet ser det ut til at det er tydeligere forretningsmodeller for operatørene. Der kan femtoceller bidra med bedre dekning og kapasitet for tale og data innendørs i miljøer med stor tetthet av mobiltelefoner og modemer. Ikke minst er utsiktene til høyere marginer i bedriftsmarkedet forlokkende for operatørene.

Forsiden akkurat nå

Til toppen