Teknologirådets Hilde Lovett fortalte på konferansen "Store data møter helse" om en rekke mobilløsninger som bringer diagnoser til kjøkkenbenken. (Bilde: Håvard Fossen, Insidetelecom.no)

Mobilen sentral i nye helsetjenester

Smartmobiler og klepå-teknologi vil få en sentral funksjon for framtidas helsetjenester. Både ved bruk av sensorer, og gjennom tilkoblede diagnoseenheter.

Under Teknologirådets konferanse «Store data møter medisinen» fikk tre talere oppgaven å beskrive dagens situasjon og skue ti år inn i framtida på områdene mobilteknologi og digitale selvtester, store datamengder og genteknologi.

Teknologirådets Hilde Lovett kunne fortelle om utviklingen av en rekke tester som folk selv kan gjøre hjemme. Noen som fortsatt befinner seg i laboratoriene, andre som allerede er i bruk. Det er flere koblinger til analyser av store datamengder også innen selvtester, blant annet for å gjøre dem stadig mer presise, basert på erfaringer fra mange tester.

– Vi jobber med å se hva som finnes av utstyr der ute som kan kobles til mobilen og gi enkel tilgang til ulike former for helsedata. Først ut var en enkel EKG-måler som kobles til mobiltelefonen. Den er nå i bruk og er godkjent i USA. Til en pris av 800 kroner gir den avansert teknologi tilgjengelig for folk flest, sa hun.

Forsiden akkurat nå

Til toppen