Huaweis leder for mobilprodukter, David Wang sier bruk av tre samarbeidende basestasjoner for LTE-Advanced i Hong Kong er først i verden. Her under lansering av småcellen Lampsite i Barecelona sammen med tidligere teknisk direktør Frode Støldal og Telenor Norge-sjef Berit Svendsen i Barcelona i fjor. (Bilde: Håvard Fossen, Insidetelecom.no)

Lar basestasjonene samarbeide om 450 Mbit/s til mobilen

I Hong Kong har Huawei installert teknologi som kombinerer frekvensressurser fra flere basestasjoner. I en test ble det oppnådd en hastighet på 440 Mbit/s.

I løpet av våren har først Netcom, og seinere Telenor, tatt i bruk teknologien de kaller 4G+ som gir en teoretisk toppfart på 300 Mbit/s til mobiltelefonene som takler teknikken.

Teknologien heter «carrier aggregation», og kan oversettes med noe sånt som sammenslåtte kanaler. Dette er den synligste forbedringen i «versjon to» av LTE-standarden, LTE-Advanced.

Kort fortalt oppnår Netcom og Telenor 300 Mbit/s ved at frekvensressurser i ulike frekvensbånd benyttes samtidig mot mobiltelefonen, eksempelvis 20 MHz fra hvert av 1800- og 2600 MHz-båndene. Men begge deler fra samme basestasjon.

Forsiden akkurat nå

Til toppen