Debatt
Arne Søiland har arbeidet i Post- og teletilsynet, som IT- og telejournalist i Computerworld og som PR-rådgiver for flere større IT- og teleselskaper. Han er i dag ansatt som kommunikasjonsrådgiver i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Ikke gå i LTE-fellen

John Strand tror fiber vil tape for mobilt bredbånd. Jeg håper han tar feil. Kundene vil lide hvis mobiloperatørene får dominere bredbåndsmarkedet.

Den danske teleanalytikeren har observert at prisen på mobilt bredbånd faller, samtidig som båndbredden øker. Det gjør livet surt for bredbåndsoperatører som har lagt ned store summer i fiber.

John Strand har åpenbart rett i at mobilt bredbånd utfordrer leverandørene av fastnett bredbånd. Mange er mer opptatt av å kunne være på nett alle steder, enn av stor båndbredde. Vi har sett det før. Skal du bare ha én telefon, velger du selvsagt mobiltelefon. 

Det er heller ingen tvil om at mobilt bredbånd kommer til å gjennomgå en rivende utvikling kommende år. LTE (Long Term Evolution), den trådløse bredbåndsteknologien de fleste mobiloperatørene setter sin lit til, er så vidt er ute av laboratoriene. Strand har trolig rett i at 10 – 25 Mbit/s er innen rekkevidde.

Forsiden akkurat nå

Til toppen