(Bilde: Hardware.no)

Han revolusjonerer norsk helsevesen med teknologi

Steinar Pedersen er Norges ukjente teknologiprofet.

Langt uti isødet på Svalbard har en ekspedisjon med britiske ungdommer blitt angrepet av en isbjørn. I kampen med det rasende dyret har fire av dem fått alvorlige skader og fått kvestet armer og ansikt. En av guttene har fått kraniebrudd etter at bjørnen prøvde å knuse hodet med kjevene. De blir flydd i helikopter til Longyearbyen i hui og hast. Legene springer langs båren mens den rulles inn på sykehuset, men de vet at skader som dette er langt utenfor deres kompetanseområde.

Heldigvis har de et helt nytt, norskutviklet videokonferansesystem. På under to minutter får de satt opp en videoforbindelse til et team med spesialkirurger på Universitetssykehuset i Tromsø. Kirurgene i Tromsø kan se hver pasient fra et kamera montert i taket, og kan vri og zoome bildet med en joystick. Hjerterytme, blodtrykk og alt av vitale data sendes over i sanntid, og de får raskt konstatert hva som må gjøres.

Ekspertene i Tromsø veileder de svalbardske legene gjennom en rekke inngrep, og etter flere timer på operasjonsbordet lykkes det å stoppe blødningene og få stabilisert ungdommene nok til å kunne sendes med ambulansefly til Norge. De fire overlever.

Forsiden akkurat nå

Til toppen