Generasjonsskifte i mobilnettene

Mobilnettene i Norge og Sverige har vært dominert av utstyr fra Ericsson og Nokia Siemens. Nå ser utfordrerne en gyllen mulighet i overgang til neste generasjon mobilnett - LTE.

(Bildet: Paul Larbey som leder Alcatel-Lucents arbeid med LTE globalt, sammen med de norske representantene Carl-Edward Joys og Helge Dahl ønsker seg en bit av de nordiske LTE-nettene.)

Både Telenor og TeliaSoneras norske avlegger, Netcom, har erklært at de vil bygge nett basert på Long Term Evolution - LTE i løpet av de kommende årene. Kommersiell drift får sin spede begynnelse i 2010, men arbeidet med å øke kapasiteten ved å legge fiber til basestasjonene har vært i gang lenge på grunn av den sterke etterspørselen etter mobilt bredbånd basert på HSPA.

Utfordrere

I Norge og Norden for øvrig bygger begge de kinesiske produsentene ZTE (se egen sak) og Huawei opp sine organisasjoner, hovedsakelig med håp om å levere nett til mobiloperatørene, selv om de selvsagt også har andre produkter i sine kataloger. Også japanske NEC ser behovene innen mobilnettene som en mulig inngangsport til det norske og nordiske markedet. ZTE er i en særstilling ettersom de har et tett samarbeid med Ice, der de leverer mobilnettet basert på CDMA-teknologi.

Forsiden akkurat nå

Til toppen