Fjernstyrer gravemaskin via mobilnettet

(Barcelona) Fra messegulvet på Ericssons utstilling i Barcelona styrte vi en gravemaskin i Eskilstuna i Sverige via mobilnettet.

Forskningsprosjektet er en del av arbeidet med 5G, neste generasjon mobilnett, hos den svenske produsenten av mobilnett.

Marcus Gårdman hos Ericsson er en av de voksne mennene som får lov til å leke med gravemaskiner på jobben, og legger ikke skjul på at han har det morsomt på jobben, selv om det er et dypt alvor som kan spare menneskeliv bak forskningen.

Ericsson-forsker Marcus Gårdman jobber egentlig for å finne ut hvilke krav 5G må innfri for å kunne fjernstyre maskiner, men ser for seg teknologien brukt i farlige situasjoner, som skogbranner, tunneler og gruveganger.
Ericsson-forsker Marcus Gårdman jobber egentlig for å finne ut hvilke krav 5G må innfri for å kunne fjernstyre maskiner, men ser også for seg teknologien brukt i tunneler og gruveganger, og i farlige situasjoner som skogbranner.

Fjernstyrte brannmenn

– Her utforsker vi hva som kreves av mobilnettet for å styre en gravemaskin over lange avstander. Men det kunne like gjerne vært styring av roboter i farlige miljøer. Tenk på bekjempelse av skogbranner, som hvert år krever flere brannmenns liv, sier Gårdman.

Forsiden akkurat nå

Til toppen