Homenet-sjef Nina Vesterby foran skapet i kjelleren der den lille boksen som leverer bredbånd til leilighetene står. (Bilde: Håvard Fossen, Insidetelecom.no)

Fiberfart på gamle telefonledninger

Telefonledningene i et borettslag på Grønland i Oslo gløder når André Sæther spiller online i fiberfart – 650 Mbit/s og null venting.

André Sæther sitter i én av åtte leiligheter i Motzfeldts gate på Grønland i Oslo som tester en helt ny bredbåndsteknologi fra Homenet. Den gjør kobber om til gull.

De gamle telefonledningene av kobber, som opprinnelig ble lagt inn for å gi fasttelefoni til beboerne for 50-100 år siden, er nå tatt i bruk for å levere bredbånd Internett med en fart på opptil 750 megabit per sekund (Mbit/s). Teknologien heter G-fast på bransjespråket, og kan vel beskrives som DSL på steroider. I en seinere versjon vil teknologien kunne støtte opptil 1300 Mbit/s.

De færreste i Norge har mulighet til å få bredbånd med slike hastigheter, selv om både fiberaktører og kabel-tv-selskapene har teknologi som takler høy hastighet. Svært få husstander abonnerer på de riktig høye hastighetene, fordi prisene foreløpig er i overkant stive.

Forsiden akkurat nå

Til toppen