Debatt
Skal avanserte programvarebaserte telenett bli realitet, trengs det mer fiber i bakke og stolper. (Bilde: Håvard Fossen, Insidetelecom.no)

Nettverkene foran radikal endring

Verdens telenett og teleindustri står foran en ekstrem endring. De første testene av programvarebaserte nettverk på vanlige datamaskiner er vellykkede.

Den japanske teleoperatøren NTT Docomo melder nå at de har testet teknologien for virtualisering av funksjonene i nettverk (NFV – network function virtualization) sammen med tre leverandører: Cisco, Alcatel-Lucent og Nec. Konklusjonen er at testene viser at teknologien er gjennomførbar.

Vi kommer tilbake til selve teknologien litt lenger ned i artikkelen. Det viktigste for bransjen er nok å forstå at det kommende teknologiskiftet bærer i seg en mulighet for totalt å endre teleindustrien. Både for leverandørene av utstyr og programvare, men også for teleoperatørene – særlig de som tilbyr mobile tjenester.

Fra boks til programvare

Da undertegnede startet som IT- og telejournalist i 1991, var ubehagelig mange artikler i mange år flankert av et bilde av en mann med dress og boksen han ville selge. Presist nok, men en smule kjedelig rent bildemessig. Leverandørene lagde nye bokser med mer og mindre spesialiserte funksjoner for å løse stadig nye utfordringer, enten det var lokalnett eller telenett det var snakk om.

Forsiden akkurat nå

Til toppen