Debatt
Teleanalytiker John Strand i Strand Consult er sterkt kritisk til den dels manglende og dels asymmetriske informasjonen som kommer fra EUs konkurransemyndighet, DG Comp. (Bilde: Håvard Fossen, Insidetelecom.no)

Konsekvensene av Telenors og Telias fusjonsfiasko

Hva er konsekvensene av Telia og Telenors fusjonsfiasko for Danmark og for de mange fusjoner og oppkjøp som er på vei på det globale telemarkedet?

I mandags sendte vi vor research note The EU Competition Authority’s Role in the Failed Telenor Telia Merger in Denmark and the Consequences for Europe – A Post Mortem, hvor vi kom med et kvalificeret bud på, hvad der gik galt i Danmark, og hvorfor Telia og Telenor gik ud af den gale vej - en vej, der gjorde, at deres planlagte fusion faldt på gulvet. Vor konklusion er meget klar, vi mener, at der blev begået det, man kalder en regulatorisk ”error one”-fejl i EU, og det gjorde, at Telia og Telenor ikke kom med forslag til remedies, som EU kunne acceptere.

Vi vil i denne research note beskrive de muligheder, vi mener, Telia og Telenor samt resten af markedet har. Vi vil med udgangspunkt i materiale fra EU, som vi er kommet i besiddelse af, beskrive hvor og hvilke fejl, DG Comp har begået, og vi vil beskrive, hvordan det, der er sket i Danmark, kommer til at påvirke de mange andre fusion og opkøbs-aktiviteter, der er rundt om i verden lige nu. Vi mener, at den danske case ikke blot vil påvirke de tre cases, der er i UK og Italien, men det kan også komme til at påvirke Teliasoneras salg af deres Euroasia-aktiviter.

DG Connect og DG Competition

Det finnes to sentrale organisasjoner i EU på teleområdet – konkurransedelen DG Competition (Directorate General for Competition) som ledes av Margrethe Vestager, og DG Connect (Directorate General for Communications Networks, Content & Technology) som styres av Andrus Ansip og Günther Oettinger.  

Forsiden akkurat nå

Til toppen