Full gass med Brekke på

Den sørgelige utenlandslisten er ingen tabloid spekulasjon. Den er et vitnesbyrd over Telenors syn på selskapets kvinner.

Varog KervarecVarog KervarecFagredaktør
19. okt. 2015 - 07:52

Jeg kunne vært en skald, og denne teksten kunne vært en ættesaga. Kvadet mitt kunne handlet om vikingkongen Sigve Brekke, han som var eslet til å arve riket og som med list og lempe la nye landområder under seg.

Vi kunne samlet oss rundt leirbålet. Ut av det digre skjegget mitt skulle det kommet beretninger om heltemodige slag, og jeg skulle fortalt ettertenksomt om kongens kløkt og stordåder, om Sigves gode sinnelag, og om hvordan han med omhu valgte seg sine stedfortredere.

Men du har ikke brynje, jeg har ikke hjelm, og dette er ikke et vikingepos. Det er bare kjønnsfordelingen i sagaen som et kort øyeblikk kan forvirre oss til å tro at vi er sendt tilbake til svunne tider.

I stedet er dette en tekst om menn og den fornemste blant menn: Sigve Hånd-Brekke, Telenor-sjefen som gir full gass med bremsen i bånn.

Alltid en mann

For hva annet skal vi kalle det når kvinnene ikke slipper skikkelig til?

Da Telenor presenterte sin nye konsernledelse, bestod denne av 18 menn og tre kvinner. Det gikk ikke upåaktet hen, heller ikke hos næringsministeren. Hun hadde forventninger til at gruppen skulle ha sin rettmessige andel kvinner. Det har den ikke fått.

Telenors PR-folk kom opp med to punkter som skulle dempe oppstyret som fulgte. For det første en innrømmelse av at dette ikke er godt nok. For det andre en forklaring på hvorfor ledergruppen ble som den ble.

Da jeg hadde kommunikasjonsavdelingen på tråden, måtte jeg spørre: «Hæ?».

Hæ, ja. Fordi dette er forklaringen jeg fikk:

– Antallet kvinner i konsernledelsen er den samme som før, men vi har lagt til alle lederne fra mobilselskapene i utlandet. Da blir det veldig synlig at de er menn.

Det er altså ikke mennene som er problemet, men synligheten av dem, mener Telenor.

Det presenteres nærmest som en force majeure at mobilsjefene uten unntak er menn. Som om Telenor ikke rår over tilfeldighetene som herjer med kjønnsfordelingen i Thailand, Malaysia, Bangladesh, Pakistan, India – og så videre.

Dette er selvfølgelig tullprat.

Telenor bestemmer hvem som skal være sjef i et Telenor-selskap, og Telenor bestemmer at det skal være en mann. Alltid en mann.

Ikke tro på dem

Dette er hva Inside Telecom helt enkelt avdekker i dag: Telenors mobilselskaper i utlandet har alltid, med ett lite unntak, vært styrt av menn.

Jeg kaller oversikten Skammens liste, sånn at ingen misforstår hva vi sitter og ser på.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

For du skal ikke tro på det mennene sier. Ikke ett ord av det.

– Telenor har mange, dyktige, kvinnelige ledere, sier kommunikasjonsdirektør Severin Roald.

Men det er ikke før ord er omsatt til handling, ikke før disse kvinnene får lov til å lede, at du skal begynne å tenke at mennene kanskje mener det de sier.

Inntil så skjer, er Telenor et skrekkeksempel i norsk næringsliv på hvordan man holder kvinnene nede.

Det er verken næringsministeren eller mediene som bør bekymre Telenor mest i denne saken. I stedet er det sine egne Telenor-mennene bør rette blikket mot. De ansatte er langt viktigere enn utenforstående pressefolk og politikere.

For når det tvinges fram aksjonsgrupper i selskapet ditt, grupper som skal kjempe for alminnelig likhet og rettferdighet, så har du et alvorlig kulturproblem.

Bruk hue

Det finnes mange måter å bruke huet på.

Jeg har jeg sett på rådene Sigve Brekke frontet i Telenor arena for noen dager siden, da temaet var Bruk hue-kampanjen mot mobbing.

Jeg synes de passer fint også her, siden undertrykking og mobbing er veldig beslektet.

Her er de seks rådene fra Brukhue.com:

  1. Ikke godta at andre behandler deg dårlig.
  2. Fortell det til noen du stoler på.
  3. Ikke svar på stygge meldinger og kommentarer.
  4. Ta vare på bevis.
  5. Blokker mobberen.
  6. Søk hjelp og råd.

Telenor-kvinnene snakker sammen, vær du trygg. De stoler på hverandre, og godtar ikke behandlingen de utsettes for. Det er å håpe de samler de bevisene de måtte finne.

Og det finnes mange å søke råd og hjelp hos. Likestillingsombudet, aksjonærene, regjeringen og kvinnelige politikere er naturlige steder å lete.

Taushet er gull

De svarer ikke høylydt på styggheten som rammer dem, Telenor-kvinnene. De må gå forsiktig fram, ellers kan karrieren være over.

Men hvis Telenor-herrene tror stillheten fra deres kvinnelige kolleger betyr at de synes det er greit å bli holdt nede, så tar de feil.

Og hvis noen som helst i Telenor tror selskapet tjener på at kvinnene forhindres fra å styre, så tar de også feil. 

Skalden har kvedet.

Les også: 48 sjefsbytter, én kvinne 

 

 

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.