Teknisk direktør Jon Christian Hillestad i Teliasonera frykter at internasjonale Internett-aktører som Google vil etablere virtuelle operatører som stikker av med store deler av omsetningen, slik at det blir mindre igjen til investeringer i mobilnettene. (Bilde: Håvard Fossen)

Advarer mot Google Fi

– Internett-selskaper som Google kan true inntektsgrunnlaget for mobiloperatørene, og dermed også investeringene i mobilnettene.

Teknisk direktør Jon Christian Hillestad i Teliasonera advarer mot at selskaper som Google kan karre til seg store deler av mobilinntektene i årene som kommer.

Under et foredrag på konferansen Telecom World på Holmen fjordhotell fredag, pekte han på Google Fi, en tjeneste der kunden kjøper mobiltelefoni av Google. Googles tilbud benytter to operatørers nett i tillegg til wifi for å levere mobiltjenester.

Mellom nett og kunde

– Google Fi endrer økosystemene i mobilbransjen. De sørger for at terminalen (for eksempel mobiltelefonen, nettbrettet eller modemet) velger hvilket nettverk den skal koble seg på. Google ligger mellom mobiloperatøren og kunden. Overført til Norge går ikke omsetningen til Teliasonera eller Telenor, men via skatteparadiset Irland før det havner på en konto i USA, sa Hillestad som konstaterer at denne utviklingen er en utfordring for hele mobilbransjen, og det er investeringene han frykter for.

Forsiden akkurat nå

Til toppen