Huaweis Eivind Mikkelsen sier 5G vil være et mobilnett som tilpasser seg brukernes behov, enten brukeren er en videobrukende tenåring, en nødnettbruker eller en sensor i en fabrikk. . (Bilde: Håvard Fossen, Insidetelecom.no)

5G handler mest om lave frekvenser

Det vil ta tid før høyere frekvenser blir tatt i bruk til 5G. Og data må helt ut i yttergrensen av nettverket.

Visjonene om hva neste generasjons mobilnett skal være har gjerne overskrifter om svært så høy fart, gjerne 1-30 gigabit per sekund, når testene vises fram. Det ser vi nesten daglig for tiden. I tillegg kommer lav svartid og støtte for ekstremt mange enheter. Og den visjonen er på ingen måte forlatt, men 5G har nok fått mer innhold og realitetsorientering etter hvert som lansering av teknologien nærmer seg i 2020.

– Det er viktig å understreke at standardene for 5G ikke er lagt. Det vil skje først i 2018 og 2019. Vi har likevel ganske god oversikt over forskjellen mellom 4G og 5G, sa Huaweis Eivind Mikkelsen i et foredrag han holdt under frekvensforum i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet 7. september. Han var utfordret til å fortelle om hva 5G er og når det kommer.

Nylig la EU-kommisjonen fram målsettinger om at de første testnettene for 5G skal være i drift i 2018, kommersiell utrulling i én by per land i 2020 og full dekning i 2025. Og nylig sa AT&Ts direktør for mobilnett, Thomas Keathley, at selskapet ønsker fortgang i standardiseringen av 5G, slik at standardene vedtas i 2017, ikke i 2018.

Forsiden akkurat nå

Til toppen